Халеп дели Серина от среща с историята на Уимбълдън

Серина Уилямс се класира за финала на Уимбълдън, след като надигра безпроблемно Барбора Стрицова в два сета – в отделните части 6-1, 6-2 за малко над час игра.

Серина ликува, след като се класира а своя 11-ти финал на Уимбълдън.

В първия сет американката реализира два пробива, които й бяха напълно достатъчни за успех в откриващата част. Във втората картината се повтори и по-малката от сестрите Уилямс проби сервиса на чехкинята още два пъти, за да се поздрави с убедителния успех. Така тя си осигури участие на 11-ти финал на Ол Ингланд Клъб, където балансът й е седем победи и три загуби, включително поражение от Анжелик Кербер в миналогодишния сблъсък за титлата. При успех в събота Уилямс ще се изравни по титли от Големия шлем с легендарната Маргарет Корт – 24. Тя ще се изравни и по титли на Уимбълдън със сънародничката си Хелън Мууди – 8, като ще се доближи на една от Мартина Навратилова. Във финала тя ще срещне Симона Халеп, която по-рано се разправи с Елина Свитолина след 6-1, 6-3 за около час и 15 минути.

Халеп мина едно стъпало напред след 2014-та, когато загуби от Бушар на полуфиналите.

В първия сет шампионката на Ролан Гарос 2018 не остави шансове на украинката, пробивайки я на три пъти. Във втората част Свитолина бе равностойна на румънката до 3-3, но тогава бившата номер 1 вдигна оборотите и приключи срещата след 6-3. Така Халеп се класира за първи път на финала на Ол Ингланд Клъб и общо пети в кариерата си след Аустрелиън Оупън 2018 (загуба от Возняцки) и Ролан Гарос (загуба от Шарапова през 2014, загуба от Остапенко през 2017 и победа над Стивънс през 2018). Свитолина пък остава с най-доброто си класиране дотук в турнирите от Големия шлем, а именно полуфиналът в Лондон тази година. До момента Серина и Халеп имат десет срещи помежду си – американката е спечелила девет от тях, включително и двубоя им от втори кръг на Уимбълдън през 2011, когато тя триумфира в три сета. Единственият успех на румънката е на полуфиналите в Индиън Уелс през 2015, когато Уилямс не излиза на корта. /БГНЕС