Хамилтън: Щях да ударя Льоклер, ако не се борех за титлата

Лидерът в генералното класиране на Формула 1 Люис Хамилтън заяви, че е щял да бъде доста по-суров към победителя в Гран При на Италия Шарл Льоклер в неделя, ако пилотът на Мерцедес не се бореше за своята шеста световна титла.

Хамилтън (л) заяви, че уважава Льоклер (д), но инцидентът помежду им го е накарал да внимава следващия път с маневрите на съперника.

Нямаше да се отместя, щяхме да се сблъскаме“, сподели британецът относно инцидента с 21-годишния монегаск на пистата „Монца“. Хамилтън приключи състезанието трети и има аванс от 63 точки пред основния преследвач и съотборник в тима на Мерцедес Валтери Ботас, като до края на сезона остават още седем състезания. Льоклер спечели домашната надпревара за Ферари от полпозишън, а британецът го постави под огромно напрежение, но не успя да го изпревари. Въпреки това петкратният световен шампион добави скъпоценна точка към актива си след най-бърза обиколка на пистата. Льоклер, който спечели последните две състезания от календара в Белгия и Италия, е на четвърто място в класирането, на 102 точки зад британеца и е в борбата за титлата само математически срещу опонент, който не е завършвал на подиума само в две състезания през тази кампания. „Няма никакъв проблем помежду ни, мисля, че той се справи великолепно днес. Ако се засечем, може да си поговорим за този инцидент, за да видя дали той е окей, ако нещо подобно се бе случило на него. Ако това е окей, значи това е начинът, по който се състезаваме“. Хамилтън добави, че уважава Льоклер, но все още научава нови неща относно това как младежът, в своя едва втори сезон във Формула 1 и първи с екипа на Ферари, се държи на пистата. „Шарл е един от най-уважаващите съперника състезатели. Това бе първият път, в който се изправям гума до гума с него и когато това стане, ти научаваш как той се справя в различни сценарии. Може би ще позиционирам болида по различен начин следващия път, може би ще свърша по-добра работа“, добави още Хамилтън.

Ботас, който влиза в пита по-късно и имаше по-свежи гуми от тези на британеца в края, завърши втори, след като Хамилтън директно влезе в шикана. Шампионът сподели, че така или иначе е щял да пусне финландеца покрай себе си. „Знаех, че той е далеч по-бърз от мен и имаше реален шанс да спечели състезанието. Мисля, че това е най-важната точка за тима“, завърши той. /БГНЕС