Хан: Парламентаризмът в Западните Балкани не работи по евростандарти

Парламентите в повечето страни от Западните Балкани все още не функционират според европейските стандарти. Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за „Агенция Европа”.

„Балканите имат този манталитет на черно или бяло. Или сте победител, или сте губещ. Но в демокрацията, ключовият момент е компромисът, а той често има негативна конотация в Западните Балкани, но всъщност означава, че всеки трябва да даде нещо на другия, за да добие нещо в плюс”, заяви Хан в интервюто, цитиран от МИА.

Той смята, че този проблем не се отнася само до политиците и политиците, които не показват умение за компромис „са лош пример за хората”.

„За това инвестираме толкова много в укрепването на парламента, който е ключова област. Както можете да констатирате в повечето страни, парламентът не функционира както ни харесва”, заяви комисарят.

Той се въздържа от квалифициране, че това е "балкански стил" и изтъква, че подобни проблеми възникват в източните съседи на ЕС, но също и в южната част на съюза, например в Тунис.

Комисарят по разширяването все още не може да гарантира, че преговорите ще започнат през юни, но настоява, че страните, които имат най-много резерви в процеса, трябва да знаят, че това е доверие в Европейския съюз. Той подчерта също парадоксалното отношение на страните, които са най-критични към чуждестранните влияния в региона и в същото време са най-устойчиви на разширяването.

„Ако има вакуум, друга страна ще го запълни. Винаги има риск, особено в Босна и Херцеговина, да се появят радикални сили, религиозни фундаменталисти и други, които са насочени към младите хора, и това създава риск за нас”, предупреждава Хан.

Доверието в ЕС, казва той, е ключов елемент. Не може да се искат реформи и усилия от страните в региона, а от европейска страна да не се изпълнят обещанията си.

"Ние не само ще загубим доверието си, но и нашето политическо влияние, и най-често онези, които критикуват влиянието на Русия, Китай и Турция на Балканите, имат резерви да признаят напредъка на страните от Западните Балкани към ЕС," каза Хан.

Той също така припомня, че регионът е важен икономически пазар за ЕС. /БГНЕС