Хан: Вярвам на Борисов, не очаквам България да наложи вето

Вярвам на българския премиер Бойко Борисов, не очаквам България да наложи вето на Македония за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви Йоханес Хан, който заема поста на еврокомисар по разширяването в отиващата си ЕК на Жан-Клод Юнкер.

Хан е "уверен", че София няма да блокира началото на преговорите за членството на Македония в ЕС, но призова да не използва процеса на присъединяване за двустранни проблеми. На въпрос на МИА относно позицията на България по преговорите с Македония и исканията, свързани с историята и езика, той отговори, че е "много уверен, че това няма да доведе до никакво вето" и че има "голямо доверие" в българския премиер Бойко Борисов, че това няма да се случи.

"Но това също е въпрос, при който мога спешно да призова нашите държави-членки да не използват процеса за двустранни въпроси. Ако това беше така, това не би ни довело до никъде", заяви комисар Хан. Той се възползва от възможността да призове държавите-членки на ЕС да опростят процеса на преговори за страните кандидатки с по-малко място за блокиране. /БГНЕС