Хана Йоберг спечели Малкия кристален глобус в масовия старт, но Вирер е голямата победителка

Доротея Вирер бе най-постоянната състезателка през сезона и заслужено ликува като първата италианка с Големия кристален глобус в биатлона.

Олимпийската и световната шампионка Хана Йоберг постигна първата си победа за Световната купа по биатлон в последното състезание за сезона в Осло, Норвегия. По този начин шведката спечели Малкия кристален глобус в дисциплината масов старт изпреварвайки лидерката Доротея Вирер. Голямата радост обаче е за италианката, която днес завърши 12-та, но това й беше напълно достатъчно, за да узакони победата си в генералното класиране и да триумфира с Големия кристален глобус за първи път в своята кариера.

Иначе Йоберг завърши за 35:56.2 мин., а на + 1.3 сек. зад нея остана представителката на домакините Тирил Екхоф. Първи подиум в кариерата си пък записа американката Клеър Игън, която остана трета с пасив от + 10.4.

Преди днешния старт три биатлонистки имаха шанс за Големия кристален глобус, но и трите не се представиха на достатъчно високо ниво. 10-та се нареди победителката от спринта и преследването в Осло Анастасия Кузмина, която най-вероятно ще сложи край на своята кариера. На позиция зад нея остана другата италианка Лиза Витоци, която регистрира пет грешки при стрелбата. Доротея Вирер пък остана зад нея, но в крайна сметка ще ликува с ценното отличие. /БГНЕС