Харадинай към Курти: Не махай митата за Сърбия, ще останеш с празни ръце

Лидерът на Алианса за бъдеще на Косово и бивш премиер на страната Рамуш Харадинай посъветва своя наследник - премиерът Албин Курти, да не премахва 100-процентовото мито върху вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, предаде МИА.

След вчерашното си открито писмо до Курти, а днес и в профила си в социалната мрежа Facebook, Харадинай отново настоя Курти да не заменя наложените преди две години санкции върху Белград. Новият премиер предложи санкциите да бъдат заменени срещу реципрочни действия.

Харадинай съветва Курти да внимава, защото ако вдигне данъка преди Белград да признае независимостта на Косово, ще остане "с празни ръце".

Албин Курти

"Президентът на САЩ Доналд Тръмп в писмата си до Косово и Сърбия буквално настоява Сърбия да признае Косово. И ние изискваме същото. Митото ще бъде вдигнато само при признаване на независимостта на Косово. Затова не се отказвай преди признанието от страна на Сърбия, защото ще останеш с празни ръце", написа Харадинай.

БГНЕС припомня, че правителството на Косово, водено от бившия премиер Рамуш Харадинай, въведе стопроцентови мита върху вноса на продукти от Сърбия и Босна и Херцеговина преди две години. Мярката бе в опит за принуди Белград да признае суверенитета на Косово./БГНЕС