Хърватия избира: жената от народа или градския социалист

Днес на балотажа на президентските избори хърватите ще избират между две познати лица: на основния политически ринг застават досегашният президент – консерваторката Колинда Грабар-Китарович, и бившият премиер от партията на социалистите Зоран Миланович.

Опонентите за президентския пост се познават от 1990 година, в която и двамата са започнали дипломатическите си кариери в министерството на външните работи, а сега ще се срещнат и лице в лице на балотажа на вота.

Колинда Грабар-Китарович

Първата жена президент на Хърватия е консерватор, който определя себе си като „жената от народа“, отгледана в селски район в северозападния край на страната. Китарович често се шегува, че е една от малкото жени в своята професия, която „знае как да издои крава“.

51-годишната Колинда Грабар-Китарович встъпи в длъжност като президент на Хърватия през февруари 2015 г. като кандидат на управляващата консервативна партия ХДО. Преди да бъде избрана за президент, Китарович бе министър на външните работи, посланик, и помощник-генерален секретар на НАТО.

И въпреки че при встъпването си в длъжност президентът бе умерен в политическите си изказвания, в последните години тя все по-често се опитва да убеди избирателите в крайнодесни ценности.

Международната общност я помни от трибуните на полуфиналите на Световното първенство по футбол през 2018 г., когато Хърватия победи Нигерия, а Грабар-Китарович дори слезе на терена при футболистите, за да ликува с тях и да ги поздрави.

Въпреки това усилията й да внесе в президентската институция усещане за достъпност и сближаване с гражданите, като дори на моменти пя публично, бяха посрещнати с присмех, а критиците й ги определиха като „фалшиви“. Безспорно, обаче, най-големият й предизборен гаф бе да обещае заплата от 8 000 евро – почти десет пъти по-голяма от средната за страната, - ход, който й донесе лавина от подигравки.

Кандидатът за президент на консерваторите дори пя по време на партито за рожден ден на скандалния кмет на Загреб и му обеща да му занесе "торти ... в затвора", ако той бъде осъден по обвинения в корупция.

Самата Китарович пък отговори на обвиненията и подигравките с думите, че тези, които я обвиняват, са загубили напълно връзката с реалния човек в Хърватия, който има „човешки емоции ... плаче с вдовиците… Пее с щастливците“.

При предишната си кампания за президент Колинда Грабар-Китарович дори се оплака от сексистки публикации, след като автори на журналистически материали се фокусираха върху „нейното облекло, прически и диети“, които не са толкова важни, колкото политиката, която трябва да води един президент.

Колинда Грабар-Китарович е омъжена, има две деца.

Зоран Миланович

Интелигентен, амбициозен и пълен сноб според критиците, Миланович се бори за президентския пост след тригодишно отсъствие на политическата сцена в страната.

Когато през 2011 г. роденият в Загреб 45-годишен Миланович беше назначен за министър-председател, лидерът на Социалдемократическата партия /СДП/ беше смятан от мнозина за обещаващ млад политик, свободен от корупция. Той бе и основният конкурент на ХДО.

Правителството под негово управление, обаче, не успя да оправдае очакванията и да приложи на практика така необходимите реформи, което пък доведе до политическо покровителство на различни хора и влоши икономическата обстановка в страната. Това доведе до загуба на парламентарните избори. Впоследствие Миланович загуби изборите за лидерския пост в партията му, и се оттегли от партията.

След оттеглянето му от политическата сцена, Миланович управлява мениджърско-консултантска фирма, като негови клиенти са албанския премиер Еди Рама, и други политици.

Още през юни 53-годишният социалист даде заявка за участие в президентските избори, като избра мотото „Президентът с характер“ с леко намигване към репутацията му на човек, който не се отказва.

В редица интервюта той описва себе си като човек с „ляво сърце и консервативна глава“, и често е критикуван заради високомерния си подход към медиите.

Миланович обещава да превърне Хърватия в демократична страна с ценности като равноправие в обществото и независима съдебна система.

Роден в Загреб през 1966 г., Миланович е с юридическо образование и е запален боксьор-любител.

По време на войната за независимост на Хърватия в началото на 90-те години на миналия век Миланович бе служител във външното министерство на страната. По-късно е заемал постове и в мисиите на ЕС и НАТО в Брюксел.

Зоран Миланович е женен, с две деца. /БГНЕС

---------------

Лайла Веселица, АФП.

Категории: