Хасан Улусой: България екстрадира член на ПКК в Турция

България и Турция имат отлично сътрудничество в борбата срещу тероризма, което се надявам да продължи и в бъдеще, наскоро дори беше екстрадиран представител на терористичната организация ПКК. Това заяви турският посланик у нас Негово превъзходителство д-р Хасан Улусой.

Сътрудничеството ни със София в борбата срещу тероризма е много добро и то се случва съобразно международните закони и двустранните правила. То се осъществява чрез съществуващи организации като Интерпол, чрез съдебни решения и др. Даже неотдавна имахме случай на екстрадиран на терористичната организация ПКК и всичко това се случва съвсем законообразно и по правилата“, каза посланикът, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали има екстрадирани от България заподозрени за терористична дейност.

Турският посланик даде пресконференция за българските журналисти във връзка с третата годишнина от неуспелия преврат срещу управлението на Реджеп Тайип Ердоган, извършен на 15 юли 2016 г.

Посланик Улусой подчерта, че за изминалите три години турските власти са успели да разгромят така наречената „паралелна държава“, създадена от духовника Фетхуаллах Гюлен и неговите последователи. Представителите на ФЕТО вече са извадени от всички управленски структури, но организацията продължава да действа в чужбина, откъдето се опитва да се представи като „жертва“.

„Борбата със структурите на организацията в чужбина е сред най-важните приоритети на турското министерство на външните работи“, отбеляза високопоставеният дипломат.

Посланик Улусой заяви, че в много държави ФЕТО е призната за терористична организация. През последните години са екстрадирани над 100 участници в неуспелия пуч или терористи от 23 държави в цял свят.

„Международната общност постепенно осъзнава, че ФЕТО не е социално движение, което се занимава с образование и благотворителност, противно на начина, по който се опитват да се представи, а по-скоро коварна организация с политически и икономически амбиции. Сред общественото мнение в чужбина се оформи ясно съзнание за същинския характер на тази организация“, заяви посланикът и добави: „Редица държави и международни организации обявиха ФЕТО за терористична организация“.

Посланик Улусой посочи, че в 36 страни дейността и образователните институции, свързани с ФЕТО бяха прекратени. На уточняващ въпрос на БГНЕС дали образователни институции има и у нас, турският дипломат заяви: „Фетхуаллистката организация има структури в много страни по света, това не се е случило заради зловредни намерения, а е станало чрез убеждаване. В миналото те излизаха на преден план с благотворителни и образователни организации, предоставяха най-добрите възможни материали за страната, развиваха търговска дейност. Там, където го правеха, хората си казваха – ето ще развиваме още по-добре отношенията си с Турция. Това, което представлява опасност в училищата е, че макар те да са съобразени със съответните образователни програми на тези страни, ние не знаем какво се налива в мозъците на тези ученици. Децата започват да се обучават там още от крехка възраст, биват индоктринирана, мозъците им се промиват и това представлява опасност“.

Посланик Улусой заяви, че в над 50 страни училищата на ФЕТО са или затворени, или прехвърлени. „В този контекст имаме и сътрудничество и контакти с българските власти. Но както казах от законодателна гледна точка всичко може да е нормално, но по какъв начин се променя съзнанието на тези деца в училищата е тема, на която трябва да се обърне внимание“, предупреди той. „Имаме добър диалог с българските власти базиран на двустранното разбиране и всичко се прави съобразно законите на България“, обобщи посланикът. /БГНЕС