Хашим Тачи вижда сериозна заплаха в корупцията

Косовският президент Хашим Тачи заяви, че корупцията е сериозна заплаха за развитите страни и следователно Косово като млада държава трябва да бъде безкомпромисна в борбата с това явление.

На конференция за борбата с корупцията на високо равнище, организирана от ОССЕ, Тачи заяви, че Косово прави големи крачки в областта на законодателството, като например изготвянето на наказателния кодекс, който трябва да влезе в сила през тази година, и други закони в тази област.

"Феноменът на корупцията е предизвикателство в глобален мащаб и освен политическото и социално-икономическото развитие причинява вреди на сигурността", каза Тачи.

Ръководителят на мисията на ОССЕ в Прищина Ян Брату заяви, че организацията полага големи усилия, за да помогне на Косово да се бори с корупцията.

Брату каза, че корупцията на високо равнище трябва да бъде наказана, тъй като причинява големи щети на държавността, икономиката и развитието на Косово.

Той призова косовските институции да предприемат сериозен и систематичен подход към борбата с корупцията, както е посочено в стратегическите документи и закони на Косово. /БГНЕС