Хайдути освободиха Банско

Пирински хайдути освободиха Банско от турско робство. Възстановката на събитията от октомври 1912 година бяха апогеят на фестивала "Фолклорна магия"-празник на народното творчество, който се провежда в Банско, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Хайдутите слязоха от гората, играха хоро под съпровод на гайда и със знамето с надпис „Свобода или смърт”, в парка на Банско ехтяха залпове от пушки и пищови, освободителите се качиха на централната сцена на фестивала, сърдечно посрещнати от признателното население.

„Братя, днес вие сте сдобивате с най-скъпото в живота на човека-свободата, за която дадоха живота си Гоце и Даме, и хилядите знайни и незнайни комити, пазете я много братя, защото е свята. Помнете всички онези, които толкова силно я желаеха и умряха за нея”, каза дикторът от сцената на която биеха камбаните на часовниковата кула в черквата Света Троица, така както преди 107 години.

Участниците във възстановката бяха от групата „Пирински айдути” и самодейци от читалището в Банско.

След това пред сцената всички са хванаха на хорото, за да празнуват свободата, дошла най-сетне и в Пиринска Македония, за която дадоха живота си Гоце Делчев, Даме Груев и хилядите други. /БГНЕС