Heritage: България е най-свободната икономика на Балканите

България е най-свободната икономика на Балканите, предаде репортер на БГНЕС.

Страната ни се намира на 36 място в света, изпреварвайки всички останали наши съседи от региона, сочи класацията на американската фондация Heritage.

Фондацията дава 70,2 точки, като България бележи ръст от 1,2 пункта спрямо предходната година. Този ръст се дължи на политиката на правителството, отбелязват от Heritage.

„България е на 19-о място сред 45 държави в региона на Европа, а общият й резултат е малко над средния за региона и доста над средния за света. България постига стабилен напредък в икономическата свобода повече от десетилетие и тази година икономиката й най-накрая влезе в редиците на най-свободните. Подобрената икономическа свобода може да се види най-вече в стабилния и здравословен растеж на БВП през последните пет години“, подчертават от Heritage.

България изпреварва дори Островът на Афродита, който се славеше като една свободна икономика. Нашите кипърски приятели са след нас на 37 място. Нашите две държави са единствените, които попадат във втора група, която авторите на престижния рейтинг са определили като в „по-голяма степен свободни“. Тук попадат водещи икономики като САЩ, Великобритания, Германия и Израел.

От останалите балкански държави по-напред са класирани също така Румъния, която заема 38 място в класацията, и Македония – 41, но те вече са в третата група на „умерено свободните“. Тук попадат още: Словения – 52; Косово – 53; Албания – 57; Сърбия – 65; Турция – 71; Босна – 82; Черна гора – 91. Гърция е класирана на 100 място и оглавява групата на икономиките, които не са свободни.

Начело на класацията се появиха размествания. За пръв път от 25 години Хонконг, който бе смятан за територията с най-свободна икономика в света, отстъпи тази титла на отдавнашния си конкурент – Сингапур.

„Индексът на икономическа свобода“ на бившата британска колония беше оценен от авторите на доклада на 89,1 точки от 100 възможни. Този показател отбеляза лек спад от 1,1 процентни пункта на фона на влошаването на инвестиционната привлекателност на града и започналата там рецесия след миналогодишните антиправителствени протести.

Така Сингапур стана първи с 89,4 точки. В първата тройка влиза и Нова Зеландия с 84,1 точки, а в първата десетка са Австралия, Швейцария, Ирландия, Великобритания, Дания, Канада и Естония.

САЩ заемат 17 място в рейтинга с показател 76,6 точки, Русия е 94-та с 661 точки, подобрявайки своите позиции с 2,1 процентни пункта.

Китай е на 103 място с 59,5 точки от общо 180 държави. В дъното на класацията да Куба, Венецуела и КНДР.

Класацията ежегодно се състава от специалистите въз основа на изчисленията в десен основни категории, отчитащи степенна на икономически и търговски свободи, инвестиционна откритост, намеса на държавата в икономиката, фактор корупция др. /БГНЕС