Херман Ван Ромпой: Европа не е на ръба на колапса

Популизмът и дезинформацията застрашават Европейския съюз и парламент, но въпреки това в новия мандат на парламента ще доминират проевропейски настроени представители. Това каза бившият министър-председател на Белгия и бивш председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, който участва в конференция на тема: „Политиките на България в евроатлантическата реалност“, организирана от ДЕБАТИ.БГ и Фондация „Америка за България”, предаде репортер на БГНЕС.

„Основното предизвикателство е какво ще се случи след 5 г., а не сега. Ако нищо не се промени през този период ситуацията тогава може да стане много по-тежка. Сега няма защо да се притесняваме за бъдещето и функционирането на съюза“, увери Ромпой и добави, че за момента няма достатъчно гласове, които да нарушат функционирането на европейските институции.

Той обясни, че популистите са били принудени да променят стратегията си и след решението за Брекзит те вече не искат държавите им да напускат общността, но искат да я разрушат отвътре, което е много опасно. Според него популистите се страхуват от надеждата, която съюзът носи, но тя не трябва да бъде напразна.

„ЕС няма да се разпадне, защото една държава е решила да го напусне. За сметка на това обаче Великобритания ще бъде принудена да плати висока цена заради Брекзит и това вече се случва – от юни 2016 г. паундът се е обезценил с около 20%. Излизането от ЕС, където е общият пазар си има цена. Това излизане трябва да се направи както трябва, защото иначе ще настъпи хаос, който ще принуди Обединеното кралство да преговаря отново“, заяви той и добави, че сега Тереза Мей трябва да разговаря не с разединена Европа, а с гласа на обединена Европа.

Според него основната опасност пред икономическото развитие на ЕС е нарастващият протекционизъм.

„Протекционизмът не защитава нито икономиката, нито хората. В ЕС трябва да работим усилено за структурни реформи, особено в икономическия сектор, имайки предвид и изоставането на ЕС в технологичната сфера. Според него ЕС е длъжен да се движи в крак с промените в света и да не изостава и на крачка от тях.

Ромпой припомни, че фундаментът на Европейския съюз са мирът, просперитетът и демокрацията.

„Идваме от студената война, а сега имаме стабилност и мир и ако има война тя е извън ЕС“, отсече още той.

Ромпой каза още, че в следващите години европейските институции трябва да работят в посока разрешаване на проблемите, свързани с безработицата, масовата нелегална имиграция, терористичните заплахи, руската заплаха, корупцията, дъмпингът и др.

„Това обаче е мисия, която трябва да имат и националните парламенти. Тя е обща. Тогава ще има помирение между европейските граждани и институции“, добави той и коментира, че недоверието на гражданите в институциите се дължи на разпространяването на дезинформация с посредничеството на социалните мрежи и в отсъствието на традиционните медии. Друга причина затова е са кризите в последните години, въпреки, че 53% от българите имат по-високо доверие в Европейските институции отколкото в правителството.

По думите на Херман Ван Ромпой 62% от европейците считат, че е добре да бъдат част от ЕС, само 11% смятат, че е лошо. 68% искат да останат в ЕС, за България той е 64%. 75% от гражданите в еврозоната са за еврото, което е бележи най-високият си ръст от въвеждането му./БГНЕС