Херо Мустафа: САЩ и България никога не са имали по-силни връзки

САЩ и България никога не са имали по-силни връзки. Това се дължи на стратегическата среща на премиера Бойко Борисов и на американския президент Доналд Тръмп, както и на усилията на вътрешния министър Младен Маринов в борбата срещу организираната престъпност и тероризма, който е международен проблем.

Това каза американският посланик в София Херо Мустафа по време на годишния форум за устойчивост на Западните Балкани. Според нея много "е важно държавите, неправителствените организации и хората да се обединят в тази обща битка срещу насилствения екстремизъм". "Сигурността и благосъстоянието на страните от Западните Балкани са важни за трансатлантическите отношения на Щатите и Европа. "Силни Западни Балкани означава силна Европа, която е наш ключов партньор. За нас е важно страните от този регион да са част от Европейския съюз и от НАТО, ако се стремят към това", каза още тя.

Министри на вътрешните работи от Западните Балкани се събраха днес на събитие, организирано от правителствата на САЩ и България, за да обсъдят борбата с насилствения екстремизъм. Всички държави постигнаха съгласие да направят повече заедно. Помощник държавният секретар на САЩ Денис Натали предвожда американската делегация.

Освен министър Маринов и посланик Мустафа, участват още министри от страните от Западните Балкани. Форумът е провежда за втора поредна година и се организира от Международния републикански институт на САЩ с подкрепата на Бюрото за операции по конфликти и стабилизиране на Държавния департамент на САЩ в сътрудничество с българското МВР. Американската посланичка започна приветствието си с поздрав на български език. "За мен е чест да участвам в откриването на тази среща, целяща да работи за предотвратяване на насилствения екстремизъм и организираната престъпност", каза Н.Пр. Херо Мустафа и подчерта важното място, на което се намират в момента отношенията България-САЩ.

"Благодаря на министър Младен Маринов. Неговата работа е ключов фактор за нашето сътрудничество в сферата на сигурността, която е важна за целия региона на Западните Балкани. Работата, която всичко ние ще свършим през тези два дни е критично важна", каза тя. "Благодаря на България за това, че започна да работи активно за интеграцията на Западните Балкани по време на своето председателство на Съвета на ЕС и продължава да го прави с форуми като този", заяви американската поланичка и подчерта, че само като работим заедно можем да предпримаме правилните стъпки за реашване на проблемите. "Корупцията също не е индивидуален проблем. Това е предизвикателство, с което се сблъскват всички страни от региона, ставайки свидетели как то подхранва радикализацията и подпомага екстремизма. Подчертавам желанието на САЩ да помагат в борбата с престъпността. За нас това значи всички държави от региона да бъдат в ЕС. Европа е наш партньор, но без европейска интеграция на целите балкани, тя става по-слаба", добави Н.Пр. Мустафа.

Посланик Мустафа подчерта, че регионът трябва да намери общи и работещи решения за противодействие на теоризма и радикализацията, защото нито една страна не е изолирана по този въпрос. Всички балкански държави споделят общи проблеми и са свързани чрез потоците на пари и хора. "Ще цитирам министър Маринов: Лошите харесват, когато правителствата не си говорят", каза посланичката на САЩ у нас./БГНЕС