Хилари Клинтън: Импийчмънтът на Тръмп не решава проблема с бялото върховенство

Щурмът на Капитолия е трагично предсказуем резултат от негодуванието на привържениците на бялото върховенство (1) над другите, предизвикано от президента Тръмп.

Слизането му от власт, независимо дали ще се случи веднага или на 20 януари, няма да реши по-дълбоките проблеми, разкрити от този инцидент. Това, което се случи, е повод за мъка и възмущение. Но случилото се не бива да ни шокира. Това, което считахме за просто порой от словоизлияния на неприятна, но в същото време краткотрайна фигура от нашия социален живот, всъщност се оказа нещо повече. Потискането на нещо толкова голямо е предизвикателство, с което трябва да се справим. През последните дни обмислях много за моя опит като сенатор от щата Ню Йорк по време на терористичната атака на 11 септември 2001 г. Тогава анкетната комисия по тези събития представи своя доклад. Авторите на доклада разследваха грешките, които отвориха вратите за такава опустошителна терористична атака. „Основната грешка“, пишат те, „е липсата на въображение от страна на ръководството на страната. Не смятаме, че американското ръководство е могло да осъзнае сериозността на заплахата преди тази атака". Почти 20 години по-късно се сблъскваме с поредния случай, когато въображението ни не е в крак с реалността. Не успяхме да изчислим щетите, които могат да бъдат нанесени на нацията от подстрекаващ към насилие президент, нагнетяващи страстите лидери на Конгреса и социални медии, напомпващи конспиративни теории в съзнанието на привържениците на Тръмп. Ако не се противопоставим на тази заплаха, рискуваме да направим събитията от миналата седмица само прелюдия към по-голяма трагедия. Тръмп се кандидатира за президент с идеята, че белият цвят на кожата е по-важен от всичко друго. Той даде на привържениците на бялото върховенство над другите, на привържениците на крайно десни и конспиративни теории най-мощната основа до момента. Той дори заяви, че сред участниците във факелното шествие в Шарлотсвил през 2017 г. са „някои много добри хора“.

През 2020 г. той загуби, но към това време успя да докара до безумие най-опасния елемент, който съществува у нас. Неговите поддръжници започнаха да разработват държавен преврат, те планираха марш до Капитолия и „да спрат кражбата на гласове“. Членовете на Конгреса, включително сенаторът Джош Хоули, сенаторът Тед Круз и представителят Мо Брукс, ги призоваха, както каза Брукс, да "започнат да си записват имена и да ритат задници". Тръмп не остави никакво съмнение относно своите желания, очертавайки ги с речта си пред своите привърженици на 6 януари и провокативните думи, произнесени непосредствено преди неговите поддръжници да предприемат действия. И така, как страната ни да върви напред? Какво говори фактът, че много от нас станаха съучастници в тази враждебна дейност към народа ни, а тези, които биха тревога, бяха отхвърлени като истерици? Благородното обяснение е, че не можете да разберете истинската опасност от теорията на конспирацията, докато не я изпитате сами. Научих този урок за себе си. Имам неприятен опит в общуването с хора, които ме смятаха за адско изчадие. Имала съм всичко в живота си, от изгарянето на снимките ми заради борбата за здравна реформа до твърденията, че управлявам група педофили, насочвайки техните действия от пицария. Венец на всичко това беше получаването на бомба по пощата от луд почитател на Тръмп. Идеите на фанатиците могат да доведат до истински, дори смъртоносни, щети. Жителите на Мичиган осъзнаха това миналата година, когато въоръжени мъже, които се представиха за милиции от времето на войната за независимост, се опитаха да отвлекат техния губернатор. Жителите на Нешвил видяха с очите си, когато теоретик на конспирацията взриви цял квартал. Сега това изпитаха всички американци. Но целият този опит не е достатъчен, за да се проникне в съзнанието (и да доведе до правосъдие) на вътрешните терористи, нападнали Капитолия. Всеки от нас трябва да анализира собствената си душа: има ли нещо неправилно в нея.

В новата си книга, „Caste” Изабел Уилкерсън цитира въпроса на историка Тейлър Бранч: „Ако хората биха могли да избират между демокрацията и бялата кожа, колко биха избрали белия цвят на кожата и небезизвестната бяло култура? " Събитията в сряда ни напомниха за една неприятна истина: има американци, които биха избрали бялата кожа и те са повече, отколкото мнозина искат да повярват. Добър студен душ беше фактът, че мнозина изобщо не бяха изненадани от случилото се миналата седмица. По-специално, чернокожите и небелите хора като цяло не бяха изненадани, защото в американската история те вече бяха виждали брутална тълпа с конфедеративни знамена и клупове за бесилки. Помислете за това, с което се сблъскахме през юни, когато мирно протестиращите от движението Black Lives Matter (BLM) на площад „Лафайет” бяха посрещнати със сълзотворен газ от федералните сили за сигурност. Ако първата стъпка към изцелението и единството е честността, тогава започвате с признаването, че тези събития са част от това, което сме ние. Отстраняването на Тръмп от поста е от съществено значение и аз вярвам, че той трябва да бъде импийчнат. Членовете на Конгреса, които се присъединиха към него в подкопаването на нашата демокрация, трябва да подадат оставка, а онези, които са в заговор с местните терористи, трябва да бъдат незабавно изгонени. Само това обаче няма да избави Америка от теорията за бялото върховенство и екстремизма. Има промени, с които избраните лидери трябва да се захванат незабавно, включително въвеждането на нови закони за наказателна отговорност както на държавно, така и на щатско ниво. Тези закони трябва да обявят за престъпление придържането към теорията за върховенството на бялата раса. Според тези закони ще е необходимо да се проследява дейностите на екстремисти като тези, които са проникнали в Капитолия. Tуитър и други компании взеха правилното решение, не позволявайки на Тръмп да продължи да използва техните платформи. Те обаче ще трябва да направят повече, за да спрат разпространението на насилствената реч и конспиративни теории.

Администрацията на Джо Байдън ще трябва да се справи с тази криза в цялата й сложност и мащаб. Тя ще трябва да призова интернет платформите за отговорност, да накаже в съда всички, които са нарушили нашите закони. и да публикува повече информация и анализи за вътрешния тероризъм. Въпреки ужаса от случилото се, след няколко седмици и месеци информационната картина ще се промени. Наш дълг към самите нас е да не повтаряме това. Имаме силата, способността и, да, имаме въображението да се изправим срещу случилото се и да се уверим, че нищо подобно повече няма да се случи. Ето така изглежда истинският патриотизъм. /БГНЕС ------------- Хилари Родъм Клинтън е бивш американски сенатор, държавен секретар и кандидат на демократите за президентските избори през 2016 г. Коментарът й е публикуван във в. „Вашингтон пост”. (1) Терминът “white supremacy”, който г-жа Клинтън използва в своя анализ, няма точен превод в българския език. Тук става дума за явлението “господство въпреки декларирано равенство” или неоснователно свръхгосподство, свръхдоминиране. Има негативна и нечестна конотация в английския език. На български може да се преведе като “бяло потисничество” или “бяло върховенство”, а също така като “бяло властване” и “бяло владичество над останалите”. Тук не става дума само до гордост от белия произход, а за отричане и потискане на небелите да достигнат твоя социално-политически статус, в който й да е аспект, въпреки обратното по закон и въпреки вездесъщото американско равенство и американската мечта.