Хиляди изпращат с почит италианския режисьор Дзефирели

Хиляди се събраха в центъра на Флоренция, за да отдадат почит на италианския филмов и оперен режисьор Франко Дзефирели, който почина през уикенда.

Ръкопляскания избухнаха, когато катафалката с ковчега пристигна на „Палацо Векио“ във Флоренция. Тълпата отново посрещна с аплодисменти внасянето му покрай репликата на Статуята на Давид на Микаланджело вътре в сградата. Той ще престои там един ден, съобщава АФП.

Дзефирели почина в събота на 96-годишна възраст. Погребението му ще се състои във вторник в 11:00 ч. (09:00 централно гринуичко време) в катедралата „Санта Мария дел Фиоре“.

Дзефирели изгради международна репутация с адаптиране на класиката към екрана, включително на много от пиесите на Шекспир, привличайки големи звезди.

Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър са участници в неговата адаптация от 1967 г. на "Укротяване на опърничавата", а режисьорът е номиниран за "Оскар" за неговата екранизация на "Ромео и Жулиета" от 1968 г. с тогавашната звезда Оливия Хъси.

Франко Дзефирели

Той режисира Мел Гибсън през 1990 г. в адаптацията си на "Хамлет“ с участието на звезди като Глен Клоуз, Алън Бейтс, Пол Скофийлд и Йън Холм.

Той също така режисира опери на престижни сцени по света.

Дзефирели беше горд с родния си град Флоренция, за който направи документалния филм през 1966 г. "Per Firenze" ("За Флоренция"), малко след опустошителните наводнения там. Ричард Бъртън участваше в него като разказвач и филмът събра 20 милиона долара за възстановителни работи в града.

Осиновеният син на Франко Дзефирели, Лучано

Дзефирели създаде и фондация в града, посветена на превръщането на неговата работа в широко достъпна - не само по отношение на неговите филми, но и с обширна библиотека и много скици за оперните му продукции.

Той ще бъде положен в семейния параклис на гробището „Порте Санте“ във Флоренция. /БГНЕС

Тагове: