Хиляди привърженици на Навални: Русия ще бъде свободна

Около 4 000 души участват в митинг на площад "Пушкин" в центъра на Москва, отговаряйки на призива на Навални за национални протести срещу управлението на президента Владимир Путин. Това съобщи ТАСС по данни на пресслужбата на Главното управление на МВР в Москва.

Социалните мрежи са изтрили 89% от съобщенията, свързани с призивите към непълнолетни да участват в масовите събития. Това се съобщава на уебсайта на "Роскомнадзор".

„Към днешна дата 89% от съобщенията са премахнати, а най-масово са разпространявани от TikTok и VKontakte. От там вече са премахнати съответно 93% и 87%", се казва в съобщение.

Изходът от метрото на станциите "Пушкинская" и "Тверская" в Москва е бил блокиран от участниците в акцията, съобщава в Телеграм московския департамент по транспорта.

Участници в митинга в Ростов на Дон се опитват да демонтират бариерите, полицията активно им пречи, съобщава РИА Новости.

Демонстрантите се събраха на площад "Пушкин" в центъра на столицата, въпреки засиленото полицейско присъствие и задържанията още преди началото на протеста. Някои държат банери с надпис: "Русия ще бъде свободна", съобщава АФП.

Полицията в Москва започна задържането на поддръжници на затворения критик на Кремъл, след като той призова за демонстрации в цялата страна срещу управлението на президента Владимир Путин.

В центъра на столицата полицията задържа няколко привърженици на Навални преди 14:00 ч. (официалното начало на митинга в 11:00 ч. централно гринуичко време), когато се очаква протестиращите да тръгнат към Кремъл.

https://www.instagram.com/p/CKYye2qFQ5v/?utm_source=ig_web_copy_link

Юлия Навални, съпругата на Навални, съобщи, че е била задържана на антиправителствената демонстрация в Москва.

"Извинения за лошото качество. Много лоша светлина в полицейския микробус", написа тя в Инстаграм с придружаваща снимка.

В Далечния Изток няколкостотин души, поддръжници на Алексей Навални, излязоха на улиците. Няколко души бяха задържани.

Властите на руските градове, отказвайки провеждането на публични събития, обясниха това с трудната епидемиологична ситуация поради коронавируса.

Българският премиер Бойко Борисов посочи: "И Европейският съвет, и Европейският парламент, и Европейската комисия настояваме за незабавното освобождаване на Алексей Навални".

В Туитър вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева написа:

Осъждаме арестите на мирни демонстранти, подкрепящи Алексей Навални в цяла Русия и призоваваме да бъдат незабавно освободени. Свободата на мирен протест трябва да бъде зачитана. /БГНЕС