Хиляди протестиращи пред президенството в Белград, Вучич ги нарича фашисти и крадци

Минути преди началото на обръщението на сръбския президент Александър Вучич няколко хиляди души се събраха в знак на протест срещу управляващите, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Още в самото начало на своята реч Вучич отправи обидни квалификации по отношение на лидерите на опозицията. Той нарече Бошко Обрадович – фашист, а Драган Джилас - „олигарх“. В началото на обръщението си Вучич заяви, че пред президентството има точно 1023 протестиращи.

Обръщението на сръбския президент идва само няколко час, а след като снощи протестиращите нахлуха в сградата на държавната телевизия РТС. Влезлите в сградата искаха да се включат в централните новини, за да обяснят, защо в продължение на три месеци протестират. В декларация на опозиционния "Съюз за Сърбия", който организират протеста, призоваха за оставката на вътрешния министър Небойша Стефанович и на самия Вучич.

"И сега всички тези, които крещят пред сградата... Всичко това е незаконно... Снощи бяха точно 1540 души... И сега са много по-малко, но те са много шумни. Те трябва да се вървят. Фашистът Обрадович и олигархът Джилас искат властта, за да плячкосват... Разбирам ги, защо го правят. Сигурно си мислеха, че ще се уплаша. Но, не се страхувам. Нямам какво да губя, освен живота си. Ще защитавам Сърбия от фашиста Обрадович и олигарха Джилас. На всички е ясно за какво става въпрос, когато виждат, че медиите в Прищина съобщават как Джилас е пребит. Когато Рамуш Харадинай твърди, че ще ме събори си мислех, че се шегува, но сега виждам за какво става въпрос“, каза Вучич.

„Обрадович е обикновен малък фашист“, продължи сръбският президент и добави: „Той има патологична нужда от това да бие жени. Но, попаднаха на твърд орех. Изправиха се пред човек, който не се плаши. Аз съм тяхната цел, защото Сърбия с всеки изминал ден става все по-силна“.

Лидерите на Олигархията са Драган Джилас и Вук Йеремич, каза още Вучич докато се чуваха протестните викове пред сградата.

Сръбският президент не пропусна да спомене, че Джилас и Йеремич имат подкрепата на македонския премиер Зоран Заев. В същото време Вучич заяви, че не се интересува от мнението на западните дипломати, а се вълнува единствено от случващото се в Сърбия.

В заключение сръбският президент подчерта: „Никога няма да позволим хиляда, пет хиляди или сто хиляди, които протестират да управляват чрез насилие. Няма да позволим на фашиста Обрадович и на олигарха Джилас да управляват“. Той също така благодари и на хората в Косово, които се събират да го подкрепят. „Не тръгвайте. Благодарим ви“, добави той.

Обръщението на сръбския президент бе предавано на живо от множество медии. След приключване на изявлението на Вучич журналистите му ръкопляскаха.

БГНЕС припомня, че снощи протестиращите срещу режима на сръбския президент Александър Вучич влязоха в сградата на държавната телевизия РТС. Те искаха да се включат в централните новини в 19.30 часа и да обяснят, защо в десетки градове на Сърбия всяка седмица от декември месец насам, протестират стотици хиляди граждани. Заедно с тях в сградата на РТС влязоха и част от ръководителите на протеста "Един от 5 милиона“ - лидерът на партия „Двери“ Бошко Обрадович, основателят на „Съюз за Сърбия“ Драган Джилас и лидерът на Демократическата партия Зоран Лутовац. След като отказаха да напуснат сградата специални полицейски части изведоха демонстрантите. Голяма част от тях бяха изнесени влачени за ръцете и краката от полицаите. Лично вътрешният министър Небойша Стефанович е издал заповед за намесата на специалните части.