Хиляди сърби протестират пред Скупщината срещу Вучич, пеят "Пада влада"

Хиляди граждани от цяла Сърбия протестират в центъра на Белград срещу режима на Александър Вучич, предава репортерът на БГНЕС от сръбската столица.

Започна многохилядния митинг срещу режима на Вучич

Присъстват граждани от всички възрасти, но преобладават младите на около 20-30 години, които не желаят да живеят повече под режима на Вучич и да напускат страната. Репортерът на БГНЕС припомня, че за 7 години, откакто той е на власт, Сърбия е напусната от над 320 хиляди души.

Множеството носи плакати, които са ръчно направени и свидетелстват за спонтанността на протеста. На тях се чете: „Приключил си!“, „Не съм тъп“, изписан върху националния флаг на Сърбия. Има и такива, които са в типичния сръбски стил: „Ако искам президентът да ме..., щях да гласувам за Ричард Гиър“. Един от най-любопитните е снимка на Вучич с прическата на диктатора Ким Чен Ун и с мустачки на Хитлер и на него пише „Три в едно“.

Пред сградата на Скупщината е издигната трибуна. Пред нея има огромен плакат, на който пише „Слобо приключи в Хага, а ти директно под земята“.

Започна многохилядния митинг срещу режима на Вучич

От колоните звучи прочутият шлагер „Пада влада“ /“Пада правителството“ от филма на Душан Ковачевич „Професионалистът“, разказващ за действията на сръбските тайни служби през 90-те години на миналия век срещу опозицията на диктатора Милошевич – бел. БГНЕС/ и изказвания на Вучич. Множеството надува свирки и скандира „Приключил си!“ и „Оставка“.

Сред участниците в митинга са бившият сръбски президент Борис Тадич и прочутият актьор Сергей Трифунович, познат от филма "Спасителят" на Оливър Стоун, "Професионалистът" и "Стършелът", където си партнира с покойния Любиша Самарджич.

„Един човек, който започна политическата си кариера с изявлението, че за всеки убит сърбин ще убива по 100 босненски мюсюлмани, е нормално да изпраща жандармерията срещу деца и младежи“, заяви от трибуната Трифунович, намеквайки за началото на политическата кариера на Вучич, която стартира като министър на пропагандата на режима на диктатора Милошевич.

Трифунович продължи с иронизиране на Вучич, който не можел да спи спокойно от „неблагодарниците и нехранимайковците“, които протестират и искат оставката му.

Актьорът обвини настоящия президент, че продължава да толерира убийци и престъпници.

„Вучич има убийци в своето правителство, който са били част от Земунски клан“, каза той, имайки предвид зловещата престъпна групировка, която е отговорна за убийството на първия демократично избран премиер на Сърбия Зоран Джинджич.

Трифунович не пожела с критика и сегашния министър на отбраната Александър Вулин, обръщайки се към армията с думите: „Докъде стигнахте ваш министър да бъде човек, който не е служил в армията“.

От трибуната наред с призивите за демокрация, за съжаление, се чуха и типичните изказвания, пропити с крайно националистическа и екстремистка риторика. Те са още едно доказателство, че демократичните ценности на Обединена Европа са далеч от сръбската действителност, пък била тя и демократична.

На митинга се стекоха граждани от цяла Сърбия. Пристигнаха граждани от Крагуевац, Крушевац, Петровац, Нови сад и Сремска Митровица. Те скандират „Вучич крадец“ и носят букви, с които изписват думата „Оставка“.

Днешният протест минава под мотото „Един за всички“. Входът на Скупщината е преграден от сериозен полицейски кордон.

Лошото време и дъжда не спря хората да излязат на протест. Те настояват за оставката на Вучич и неговия министър-председател Анна Бърнабич, както и за оставката на председателя на Скупщината Мая Гойкович.

Протестите в Сърбия започнаха след пребиването на политическия лидер Борко Стефанович и опожаряването на дома на един журналист. Опозиционният „Съюз за Сърбия“, с основни лидери Драган Джилас, Вук Йеремич и Бошко Обрадович, призовават в страната да бъдат проведени честни и свободни избори, но след съставянето на преходно правителство. То трябва да организира вота в рамките на 6-9 месеца.

Очаквайте още подробности. /БГНЕС