Холивуд 2020 срещу COVID-19: Неравностойна битка с ясен победител

Светът е изправен пред безпрецедентни събития. Пред реалност, в която борбата за оцеляване стои над жаждата за изкуство, за кино, мода, творене на музика, над страстта към забавление и стремежа за различност.

Жертва на новия коронавирус с име SARS-CoV-2, официално наречен от Световната здравна организация COVID-19, през 2020 година станаха не само милиони животи, но и бизнеси, икономика, туризъм. Жертва стана и светът на Холивуд.

В началото не вярваща и отказваща да промени хода на снимане на планираните филми, график на премиери и грандиозни шоу проекти, киноиндустрията постепенно заотстъпва и бавно се пaрализира - така, както и цялата планета. Започнаха да се отменят прожекции на дългоочаквани филми, кинозали затвориха врати, а големи филмови студия бяха принудени да освободят десетки хиляди служители.

Беше неизбежно 2020 г. да отчете най-ниските приходи от кино в историята. Това не бе въпрос на избор или интерес на публиката: зрителите просто не можеха да напуснат домовете си, за да гледат филм, дори ако кината не бяха в режим на спиране или в режим - 30% публика.

Ударът бе по-различен от всичко, което Холивуд е преживявал досега и загубите едва ли ще са по-малки от единайсетцифрена сума, дори ако условията останат същите, а не по-лоши. Отлагането на предстоящия филм за Джеймс Бонд вероятно ще струва от 30 до 50 милиона долара. Отказът от премиерата на „Нито дума 2“ осем дни преди излизането ще струва около 30 милиона долара. Бродуей също е в колапс. Месечно спиране води до загубени приходи, оценени на 100 милиона долара.

Филмовите и телевизионните продукции влагат 49 милиарда долара в местния бизнес годишно, а общата развлекателна индустрия осигурява 2,1 милиона работни места.

„Дисни” вече съобщи, че ще уволни 32 000 работници през 2021 година. Този ход се дължи на загубата му от 4,7 милиарда долара през последното тримесечие.

Стриймингът става все по-правдоподобен модел за излизане на нови филми. Нетфликс, Амазон, Дисни+ все повече набират скорост. „Universal Pictures” се похвали със 100 милиона долара, които спечели с видео премиерата на новия филм „Тролчета“. Кристофър Нолан пък разкритикува яростно "Warner Bros." за пускане на нови хитови заглавия в стрийминг услугата му като ''Дюн'', ''Матрицата 4'' и ''Отряд самоубийци''.

Холивудската Асоциация за чуждестранна преса, групата зад "Златните глобуси" и Телевизионната академия, които раздава „Еми“, вече внесоха големи промени заради пандемията. Оскарите са известни със своята „алергия“ към промяна, но самото им съществуване зависеше от това те също да поемат в различна посока.

Революционни промени в Холивуд с главен виновник COVID

* Оскарите през 2021 година

Академията за киноизкуство „скъса“ традицията и направи изключение, невиждано досега в историята на Холивуд, което ще го промени изцяло – филмите претенденти за „Оскар“ ще могат да дебютират със стрийминг услуга без да минават през кината. В отговор на последствията от пандемията от коронавируса върху филмовата индустрия, Академията обяви историческата промяна за 93-те награди „Оскар“. Сега филми с предварително планирана премиера в кината се предлагат за домашен стрийминг срещу заплащане. Те вече могат да се класират за най-добър филм и други категории.

* Холивуд заменя секс сцените с компютърни изображения

Ръководството на филмовите производители възнамерява да промени изцяло използването на секс сцени във филмите след пандемията от коронавирус. Планът е те да бъдат симулирани с CGI технология - компютърно генерирани изображения.

* Робот влиза за роля в холивудска продукция

Тя не може да се разболее от коронавирус или да закъснее на снимачната площадка, а нуждите й оправяне на косата и грима са минимални: Името й е Ерика, а в Холивуд се надяват, че изисканият робот може да бъде следващата голяма звезда. Ерика има способността за естествено взаимодействие с хората, като интегрира различни технологии като разпознаване на глас, проследяване на човека и генериране на естествени движения. Екипът признава, че Ерика е интересна възможност развлекателната индустрия да разгледа като вариант AI и роботите в Холивуд.

* Кукла в секс сцените на „Дързост и красота“.

Сериалът с над 8 000 епизода „Дързост и красота“, който след тримесечно прекъсване отново започна снимки, ще използва кукла в любовните сцени, за да спазва насоките за социална дистанция. Освен това истинските партньори на актьорите ще заменят при целувките техните екранни половинки.

Засега в сериала ще има само една кукла, но ако сцените се окажат убедителни, продуцентите планират да инвестират в повече.

Киното, подчинено на социални движения

Освен борбата за разнообразие, символично отразяваща бунта срещу бялото превъзходство, както и набралото скорост още преди 2020 г. движение за защита на жените от сексуален тормоз #Ме Тоо, тази година Холивуд се оказа и подчинен на едно друго движение - „Black Lives Matter“, обявило се в защита на расовата справедливост.

Откакто движението набра скорост по-рано тази година, може би сте забелязали някои промени в началните надписи на по-стари филми и телевизионни предавания, предупреждавайки за сцени и герои, които днес се считат за откровено расистки и предубедени. След като „Отнесени от вихъра“ бе свален от американската стрийминг платформа HBO Max заради расова тематика, Нетфликс изтегли серала „Лигата на джентълмените“ по същата причина. Той свали също и „Малката Британия“ от библиотеката си заради притеснения от начина, по който Мат Лукас и Дейвид Уилямс играят черни герои. „Отнесени от вихъра“ показва щастливи роби и отдавна е критикуван за романтизацията на робството през този период от американската история.

Disney+ също стана част от това движение със собствени предупреждения за расизъм към някои от най-добрите си продукти, с надеждата, че зрителите ще могат да се поучат от тяхното „вредно въздействие“. Каналът предупреждава за филми като „Питър Пан“, „Книгата за джунглата“ и „Дъмбо“, след като общественици го обвиниха, че се опитва да „прикрие“ истинското въздействие на расизма, заложен във филмите му. Новото предупреждение гласи: „Тази програма включва негативни кадри и/или злоупотреба с хора или култури“.

Повече от 300 артисти, режисьори и работещи в киноиндустрията, между които актьорите Идрис Елба, Виола Дейвис и Октавия Спенсър, обвиниха Холивуд в това, че идеализира полицията и налага културното превъзходство на бялата раса.

Създателите на игралния филм "Малката русалка" решиха да поверят ролята на чернокожа актриса. Холи Бейли ще изиграе ролята на Ариел в предстоящата игрална версия на анимационния филм "Малката русалка" от 1989 г.

Батман също става тъмнокож. Сценаристът на филма "12 години в робство" Джон Ридли ще пусне поредица от комикси за Батман за DC Comics, в която главният герой ще бъде тъмнокож.

Доколко негативна се оказа годината за света на киното свидетелстват многобройните отложени премиери на филми, някои от които генерирали фатални загуби за създателите им. Между тях има такива, отразили се наистина болезнено на феновете.

Филми, които 2020 г. очакваше, но не видя

* Новата „Мисия невъзможна“ бе спряна заради карантина на Том Круз, а след това заради националната карантина. Снимките бяха възобновени първоначално в Рим, продължиха във Венеция, а сега те протичат в Лондон. Премиерата на филма "Мисията невъзможна 7" е насрочена за 19 ноември 2021 година.

* Продължението на „Нито звук“ трябваше да има своята премиера в Европа на 19 март, а в САЩ най-късно до 20 март. „Парамаунт“ обаче я отложи за 23 април 2021 година.

* Премиерата на новия „Бързи и яростни 9“ също бе отложена за лятото на 2021 година. "Universal Pictures" са решили да сложат край на "Бързи и яростни", като изкарат още два филма след премиерата на деветата част.

* Новият филм за Доктор Стрейндж, който ще бъде режисиран от Сам Райми, първоначално беше предвиден за излизане на 7 май 2021 г. Сега филмът е насрочен за 25 март 2022 г.

* Четвъртият филм от поредицата „Тор” отбелязва завръщането на режисьора на Рагнарок, Тайка Уайтити, заедно със звездите Крис Хемсуърт и Теса Томпсън. Крисчън Бейл ще бъде главният злодей. Първоначалната дата на пускане на филма - 5 ноември 2021 г., сега е заета от третия, все още неозаглавен филм за Спайдърмен, който принуди „Thor: Love and Thunder“ да се премести на 11 февруари 2022 г.

* Измина повече от десетилетие от излизането на „Кралството на кристалния череп”, последния филм за Индиана Джоунс, и сега „Дисни“ да иска да съживи емблематичния археолог. Харисън Форд ще се върне към ролята, която го направи известен, но за първи път Спилбърг няма да бъде на режисьорския стол. Това задължение се пада на Джеймс Манголд, освежен от успеха на „Пълно ускорение“. Очакваше се снимките да започнат през април 2020 г., но пандемията спря това. „Индиана Джоунс 5“ вече е насрочен за година по-късно от планираното, като се премества от 9 юли 2021 г. на 29 юли 2022 година.

* Продълженията на "Аватар" и "Междузвездни войни" се забавят с една година. Продължението на „Аватар“ се планира да има премиера в кината през декември 2022 г., а следващият филм от сагата „Междузвездни войни“ се очаква през декември 2023 г.

* Премиерата на поредния филм от поредицата за Джурасик вселената „Jurassic World: Dominion” е отложена за 2022 година. Преди това излизането на филма беше насрочено за 11 юни 2021 година.

* „Warner Bros." отложиха за октомври 2021 г. премиерата на „Дюн“ на режисьора Дени Вилньов. След толкова чакане най-сетне излезе първият трейлър на дългоочакваната адаптация на едноименния роман на Франк Хърбърт. Вярно, Тимъти Шаламе ("Призови ме с твоето име") предизвиква леко смесени реакции в ролята на Пол Атреидис, но ако погледнем обективно, той пасва перфектно на описания в книгата протагонист.

* Новият филм за Джеймс Бонд „Смъртта може да почака“ бе отложен отново - за април 2021 г. Филмът трябваше да излезе по екраните първоначално през април тази година, а след това на 11 ноември. Киностудиата и продуцентите Майкъл Уилсън и Барбара Броколи заявиха, че премиерата се отлага, "за да може той да бъде гледан от публиката в киносалоните по цял свят".

"Смъртта може да почака" е заснет с бюджет 200 милиона долара. В него ще е последната изява на актьора Даниъл Крейг като Джеймс Бонд. Но кой ще го наследи? Това е големият въпрос, който вълнува Холивуд и всички почитатели на поредицата. Почти всички американски медии спрягат само едно име – това на Том Харди. Но досега няма нито едно официално потвърждение на новината.

Но все пак Холивуд не спря и ето какво се задава на неговия хоризонт за бъдещи продукции.

Нови мащабни проекти

* Холивуд снима филм за COVID-19. Компанията "SK Global Entertainment" започна работа върху нов филм, чийто сюжет е фокусиран върху първите седмици от разпространението на коронавируса в Китай и работата на лекарите, сблъскали се с непознатия смъртоносен вирус.

* 20 години след „Гладиатор“ световноизвестният режисьор Ридли Скот и актьорът, отнесъл миналата година „Оскар“ за най-добра мъжка роля Хоакин Финикс ще работят заедно по филм за Наполеон. Филмът е с работно заглавие "Kitbag”.

* И пак Ридли Скот. Този път с филм за убийството на Гучи. Базираната на действителен случай криминална драма ще разказва за убийството на модния дизайнер Маурицио Гучи през 1995 г. Премиерата му е насрочена за 24 ноември 2021 г.

* Нетфликс подготвя нова екранизация на романа на Ерих Мария Ремарк „На Западния фронт нищо ново”. Шедьовърът на Ремарк разказва за събитията от Първата световна война и е публикуван през 1929 година. Снимките трябва да започнат през март 2021 година.

* Спайк Лий ще режисира музикален филм за откриването на „Виагра“ от "Pfizer". 63-годишният режисьор се заема с историята за откриването и пускането в продажба на лекарството за еректилна дисфункция.

*„Дисни“ обяви, че ще се снима продължение на "Цар Лъв". Филмът ще бъде в 3D формат, а режисурата е поверена на Бари Дженкинс - носителят на „Оскар“ за филма „Лунна светлина“.

* След появата на спагети уестърните, сега светът трябва да се подготви за алмодоварска паеля уестърн. Легендарният испански режисьор Педро Алмодовар заяви, че работи върху уестърн - изненадващ обрат в кариерата на майстора на мелодрамите за женско приятелство, който спечели популярност с "Жени на ръба на нервна криза".

* Джейми Фокс ще претвори Майк Тайсън в биографичен филм за емблематичния боксьор и започна интензивен режим на тренировки, за да влезе във форма. Фокс обаче е уверен, че толкова много ще заприлича на бившия шампион - който стана най-младият боксьор, спечелил титла в тежка категория на 20 години, и все още държи рекорда - че феновете ще го бъркат с 53-годишната легенда по улиците.

* Франсис Макдорманд и Дензъл Уошингтън си партнират в римейк на „Макбет". Той ще е под режисурата на Джоел Коен, който, изненадващо, работи над проекта без брат си.

* Биографичен филм за Ейми Уайнхаус ще търси неизвестно еврейско момиче за ролята. 69-годишният баща на звездата съобщи, че новият проект ще бъде „един по-истински портрет“ на починалата през 2011 г. певица.

Мич Уайнхауз обясни: „Аз и продуцента ще търсим неизвестна актриса, в идеалния случай еврейско момиче от Северен или Източен Лондон, което прилича на Ейми и говори като Ейми.''

* Джеймс Камерън планира нови три части на "Аватар". Очаква се „Аватар 2“ да излезе през декември 2021 година. Но Джеймс Камерън е решил да не спира дотук. Продължението ще бъде последвано от още две части: „Аватар 3“ (2023) и „Аватар 4“ (2024).

Революционни идеи

* Том Круз готви снимки в Космоса. Актьорът и Илон Мъск от „Space X” работят по проект с НАСА, който ще бъде първият игрален филм - екшън приключение - заснет в Космоса. Филмът на Том Круз в космоса ще се снима за гигантските 200 милиона долара. Ако успее да заснеме проекта в космическия кораб на Мъск, Том той ще бъде истински революционер в историята на Холивуд.

* Дигитални актьори заменят истинските. Подмладени версии на Уил Смит и Робърт Де Ниро бележат възхода на дигиталния актьор. „Близнак“ и „Ирландецът“ са само началото на революцията, която ще внесат подмладяващите VFX техники: „по-безопасно и по-евтино от пластичната хирургия“. Може би това е новата реалност на Холивуд: актьорите вече могат да играят герой на всяка възраст - независимо от тяхната собствена. Това означава и че възрастта става все по-малък проблем при кастинг на един актьор.

Тази година създателите на продължението на "Черната пантера" обмисляха да върнат отишлата си звезда Чадуик Боузман чрез използване на компютърната технология CGI, за да включи отишлата си звезда отново във филма. Премиерата на втората част на „Черната пантера“ е насрочена за 8 юли 2022 година.

Не че не му стига пандемията, но Холивуд винаги си е бил любител на скандалите и тази година те също вървяха ръка за ръка с неговите постижения.

Най-шумни скандали в меката на киното

* За пръв път в холивудски скандал се замесва българска актриса. И то не с участието си в евтина продукция, а в новото продължение на "Борат" на Саша Барън Коен в ролята на негова дъщеря.

В противоречива сцена в новия филм, чието оригинално заглавие е „Borat Subsequent Moviefilm“ Мария Бакалова се представя за руска репортерка, която интервюира Руди Джулиани в хотелска стая. Джулиани, адвокат на американския президент Доналд Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк, е прилъган в спалнята на хотелски апартамент, в която има множество скрити камери. Сцената хваща нищо неподозиращия Джулиани в меко казано, неудобна ситуация. Размазаните стоп кадри с Джулиани и българката стават световна сензация и предизвикват политически скандал дни преди изборите за президент на САЩ.

* Безспорно най-големият скандал на годината беше този с главни действащи лица Джони Деп и Амбър Хърд. Двугодишният брак на Деп и Хърд официално приключи през януари 2017 г. Тази година актьорът заведе дело срещу таблоида "Сън" за клевета. Той цитира думите на 34-годишната Хърд, която твърди, че 57-годишния Деп я е удрял и измъчвал, а той от своя страна заявява, че инициаторът на всички скандали е била тя. Разследват се 14 предполагаеми случая на домашно насилие. Сред най-стряскащите обвинения от страна на Джони, е това, че бившата му съпруга е отрязала пръста му, хвърляйки по него бутилка водка и изхождането по голяма нужда на Амбър в собственото им легло с твърдения от нейна страна, че това е била безобидна шега. От нейна страна пък стряскат обвинения като това, че Джони е пикаел на средата на хола им, връзвал я е и е мъчил с часове, влачил я е за косата, замерял я е с бутилки с алкохол и демонстрирал „изключително контролиращо и плашещо поведение“. След като „карибският пират” загуби делото за клевета и бе осъден да плати на News Group Newspapers 840 000 щатски долара като съдебни разноски, сега той обжалва.

Малко след решението на съда стана ясно, че датският актьор Мадс Микелсен ще замени Джони Деп в ролята на Гринделвалд в третото продължение на поредицата "Фантастични животни". "Уорнър Брос" отне на Деп ролята на могъщия магьосник, а фенове се заканиха да бойкотират новата част от поредицата, ако Джони Деп не играе ролята на магьосника.

Снимките за третата част от „Фантастични животни“ вече започнаха във Великобритания с участието на Еди Редмейн и Джъд Лоу. Премиерата е насрочена за 15 юли 2022 година.

* Холивудският продуцент Харви Уайнстийн беше осъден на 11 март на 23 години затвор по обвинение в изнасилване и принудителен секс. В Холивуд избухна огромен скандал, след като Уайнстийн - един от най-влиятелните филмови продуценти в САЩ, беше обвинен в тормоз от десетки жени, включително от известни актриси като Анджелина Джоли, Ума Търман и Ашли Джъд.

А на кого пандемията не попречи да забогатее още повече? Да видим!

Най-скъпоплатените актьори на 2020 г.

За втора поредна година Дуейн Джонсън „Скалата“ оглави списъка на „Форбс“ за най-високоплатените актьори в Холивуд с печалба от 87,5 милиона долара. Благодарение на Нетфликс и приходите от стрийминг услугата шест от звездите в първата десетка са с инкасирани общо 140,5 милиона - 25% от общо 545,5 милиона, натрупани от групата.

Канадецът Райън Рейнолдс е на второ място със 71,5 милиона. Трети в класацията е Марк Уолбърг с 58 милиона благодарение на екшън комедията „Spenser Confidential“, един от хитовете на Нетфликс през последните месеци и третият най-гледан оригинален филм в платформата. Бен Афлек и Вин Дизел завършват първите пет (съответно с 55 и 54 милиона).

Не си мислете, че пандемичната ситуация е направила звездите на Холивуд по-малко влюбчиви или им е отнела вкуса към създаване на пикантерии. Кои от тях бяха в центъра на розовия Холивуд, нека разберем.

Любов и звездни двойки на годината

* Според последни проучвания, сред предпочитанията на феновете и симпатиите им към известни холивудски двойки, Ева Мендес и Райън Гослинг са любимата двойка на повечето от тях през 2020 година.

Ева Мендес и Райън Гослинг се срещат през 2011 г. на снимките на „The Place Beyond The Pines“. Съдбовното „да“ двойката си казва през 2016 г.в строга тайна и до ден днешен кадри от сватбата не са разкрити пред обществото. Заради Райън и двете им дъщери Амада и Есмералда актрисата се отказа от кариерата си в Холивуд. Засега.

* Долф Лундгрен, който вече е на заветната възраст от 62 години, се ожени за фитнес-инструкторка, която е на същата възраст като дъщеря му - 24.

* „Вечният ерген“ Киану Рийвс намери своята половинка. 55-годишният актьор най-накрая ще каже своето „да“ на приятелката си Александра Грант, на 46 години. Той разкри, че е има връзка с художничката миналия ноември, когато я заведе на събитието „LACMA Art + Film“ в Лос Анджелис. Връзката им веднага предизвика много критики за това, че изглежда като негова майка заради сивата й коса. Киану и Александра планират скромна сватба на Хаваите.

* Холивудският актьор Леонардо ди Каприо дойде на церемонията по връчването на наградите "Оскар" за първи път от 15 години заедно с момиче, 22-годишния модел и актриса Камила Мороне. Изданието отбелязва, че за първи път актьорът видял Мороне, когато тя била едва на 12 години . Те се запознали поради факта, че семействата им са приятелски. Последният път Ди Каприо беше на церемонията със своя приятелка през 2005 година, когато дойде с модела Жизел Бюндхен.

* Любов извън шаблоните: Хоакин Финикс и Руни Мара. Знаменитата двойка вече няколко години е една от най-обсъжданите и може да се каже, че е една от най-нетипичните холивудски двойки. Рядко ще ги видим на големи партита или светски събития. Те живеят в апартамента на Хоакин в Лос Анджелис, ядат био зеленчуци, отглеждани в градината им, и често се появяват на протести за правата на животните. Медиите пишат, че Финикс е предложил на Мара миналия май след тригодишна връзка.

* Броени дни преди края на тази година стана ясно, че Том Круз излиза тайно със зашеметяващата си британска партньорка в „Мисията невъзможна 7” Хейли Атуел. Двойката беше заснета от папараци хваната за ръце по време на скорошните снимки на филма в Лондон, което подхрани слуховете, че двамата скоро ще направят връзката си публично достояние. Хейли е 20 години по-млада от него.

Звезди, станали родители през 2020 г.

* Звездната двойка филмови звезди Мила Йовович и режисьорът Пол Андерсън, които обявиха премиерата на филма „Ловец на чудовища“, се сдобиха с третото си момиче, Ошин, на 2 февруари.

* Един завиден ерген загуби своята "свобода" тази година, след което беше дарен с наследник от модела Даниела Пик - тя роди сина на Куентин Тарантино на 22 февруари. Момчето беше кръстено Лео и таблоидите дълго време не можеха да повярват, че Куентин е намерил „тих пристан“ в Израел до любимата си.

* През април 2020 г. таблоидите взривиха с новината, че Ричард Гиър е станал баща за трети път и е включен в списъка на „Звездите, станали родители на 70". Това е второто му дете от журналистката Алехандра Силва.

* Рижият актьор от поредицата за Хари Потър, Рупърт Гринт, стана баща на 7 май. Джорджия Грум подари на актьора момиче. Феновете се надяваха дъщерята да се казва Хърмаяни, но актьорската двойка нарече детето с необичайното име Уенсдей (Сряда).

* Пълна изненада беше раждането на втория син в семейството на Джесика Бийл и Джъстин Тимбърлейк в средата на юли. Звездната двойка старателно криеше бременността, а точната дата на второто раждане, подобно на името на бебето, все още се пазят в тайна.

* Звездата от чуждестранния сериал „Игра на тронове“ Софи Търнър и певецът Джо Джонас на 22 юли станаха родители на дъщеря си Уил. Звездите скриха радостното събитие от феновете, но тайната стана известна благодарение на западните таблоиди.

* Катрин, дъщерята на Арнолд Шварценегер, дари "пазителят на галактиката" Крис Прат с дъщеря Лайла Мария, с предполагаема дата 10 август. За Катрин това е първо дете, а Крис има син от предишен брак.

* На 14 август актьорът Джъд Лоу разкри, че е станал баща за шести път. Знаменитостта не разкри името и пола на първото си общо дете с Филипа Коен.

* На 26 август родители станаха Кейти Пери и Орландо Блум. Съпрузите споделиха добрата новина в социалните мрежи. Двойката кръсти момичето Дейзи Дав Блум. Преминал през неспокойни дни по време на бременността и раждането на поп звездата Кейти Пейри, Орландо поиска да подкрепи бременните жени и дари пари на УНИЦЕФ.

* На 8 септември се роди шестият наследник на актьора Алек Болдуин. Синът беше кръстен Едуардо Пау Лукас, което означава „богат пазител на света“. Това е 5-то общо дете със съпругата му Хилария.

Както всичко останало, Холивуд също следва неумолимия ход на времето. Необратимата загуба на някои от неговите герои нанесе болка и усещане за още повече самота сред тежката криза.

Светът се прости с...

* На 103-годишна възраст почина легендата в киното Кърк Дъглас. Той беше един от последните от Златната ера на киното, често играеше ролята на мачо в около 90 филма в рамките на шест десетилетия кариера. Ролята, която може би го обезсмърти като звезда, беше тази на непокорен роб на Римската империя, превърнат гладиатор в епоса от 1960 г. "Спартак".

* Сър Шон Конъри, световноизвестният актьор, добил популярност с ролята на Джеймс почина на 90-годишна възраст на 31 октомври. Актьорът си отиде през нощта в съня си на Бахамите. Съпругата му, Мишлен Рокбрюн, сподели, че той е страдал от деменция в последните си години.

Легендарният шотландски актьор е познат от над 70 филма, между които „Ловът на Червения октомври“ „Скалата“, „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“, „Недосегаемите“, „Името на розата“ и много други. Шон е първата звезда, изиграл ролята на 007 на големия екран и се появи в седем хитови филма за емблематичния агент.

* През тази година почина и популярният английски актьор Бен Крос. Много са образите му в киното, включително и в български продукции. Последната му роля в български филм е на английския вицеконсул Уайт в „Имало една война“.

Бен Крос има три брака, като последния от тях е с българката Деяна Бонева, сключен по стара българска традиция в Жеравна. Любовта довежда англичанина у нас, където прекарва последните години от живота си.

* Британският режисьор Алън Паркър почина на 76-годишна възраст след продължително боледуване.

Паркър е автор на филмите "Среднощен експрес", "Мисисипи в пламъци", „Бъгси“, „Слава“, Пилето“, „Ангелско сърце“, „Евита“, „Прахът на Анджела“ и др. Режисьорът беше един от основателите на гилдията на британските филмови режисьори.

*Актьорът Макс фон Сюдов почина на 90-годишна възраст на 9 март.

Сред най-известните филми на Макс фон Сюдов са „Седмият печат“ /1957 г./ и „Изворът на девственицата“ /1960 г./, които са режисирани от Бергман. Той се появява също във филми и телевизионни сериали като „Екзорсистът“, „Флаш Гордън“ и „Игра на тронове“, както и „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.

* Актьорът Чадуик Боузман, звездата във филма "Черната пантера", почина на 43-годишна възраст на 29 август. Чадуик Боузман почина след четиригодишна битка с рак в пълна тайна. Преди да изиграе първия черен супергерой във филма „Черната пантера“ през 2018 г., Чадуик Боузман е играл няколко емблематични фигури от афроамериканската общност: бейзболната легенда Джаки Робинсън ("42", през 2013 г.), соул изпълнителя Джеймс Браун ("Get on Up" през 2014 г.) или дори Търгуд Маршал, първият чернокож съдия на Върховен съд на Съединените щати („Маршал“, 2017).

* Носителят на "Оскар", чешкият филмов режисьор Иржи Менцел, почина на 82-годишна възраст, след като дълго време се бори със сериозни здравословни проблеми. През 1967 г. Менцел печели наградата „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм с филма си "Внимателно наблюдавани влакове", драма за Втората световна война.

* Оливия де Хавиланд, която почина в Париж на 104-годишна възраст, участва в десетки филми, включително „Отнесени от вятъра“ и беше една от последните актриси, свързвани със „златния век” на Холивуд. Носителката на два "Оскар"-а Де Хавиланд, въплъщаваше блясъка на сребристия екран през 30-те и 40-те години на миналия век, работейки заедно със звезди като Ерол Флин, Кларк Гейбъл и Вивиан Лий.

* Джоел Шумахер, режисьор на филмите за Батман, почина в САЩ на 80-годишна възраст. Режисьорът-легенда е издъхнал в Ню Йорк след дълга битка с рака.

Сред най-известните филми на режисьора са „Батман завинаги“, „Батман и Робин“, „Време да убиваш“, „Фантомът от операта“, както и няколко епизода от сериала „Къща от карти“.

Творци в битка срещу COVID-19

Малко встрани от Холивуд, но появило се, за да даде кураж на всички артисти по света, бе едно събитие с главен организатор актрисата и певица Лейди Гага. Организирано от международната организация "Global Citizen" в сътрудничество със Световната здравна организация, то осигури момент на глобално единство в борбата срещу COVID-19.

Над 107 изпълнители, между които Тейлър Суифт, Били Айлиш, Селин Дион, Елтън Джон, Пол Маккартни, "Ролинг Стоунс", Стиви Уондър и още куп звезди показаха, че изкуството е живо и каквато и да е пандемия не би могла да го унищожи. Шестчасово стрийминг събитие предхождаше телевизионното излъчване в най-гледаното време. Онлайн събитието под наслов „Един свят: Заедно у дома“ помогна да се съберат повече от 127 милиона долара.

Лейди Гага изрази своята благодарност с думите: „Просто искам да знаете, че това е истинско любовно послание за всички вас по целия свят."

И именно защото в трудни дни като тези светът има нужда от послания и знаци на надежда, Холивуд не спира да твори - напук на всичко, упорито демонстрира, че не се е предал и с намигване сякаш ни казва: "Светът отново ще бъде здрав и силен и отново ще отвори сетивата си за променящия души и съдби свят на киното".

Още от Древен Рим една фраза съпътства историята във време, в което смъртта витае над всичко: "Хляб и зрелища". В глад, пандемии, войни - жаждата да твориш, да създаваш красота, да докосваш сърца, никога не е изчезвала. Анализатори и експерти предричат, че COVID никога няма да изчезне. Може. Но това, което ще ни помогне да живеем с него, а защо не и да го забравим - е светът на илюзията, на мечтите, на магията от екрана.

Битката между COVID-19 и Холивуд е неравностойна и жертвите от нея са много, но победителят е ясен. Този, зад когото стои многомилионна армия от творци и жадно за творбите им човечество. /БГНЕС

- - - - - - -

Анализът е подготвен от Международния отдел на Агенция БГНЕС.