Холивуд преди и сега през очите на актьор-легенда

Актьорът, познат най-вече с отрицателните си персонажи, Харви Кайтел, който играе мафиот в гангстерския епос на Мартин Скорсезе „Ирландецът“, отправи съвети към Холивуд: да се върне към своята креативност.

В ерата на световните блокбастъри актьорът се появява с призиви студията да се фокусират върху създаването на филми, които са по-малко комерсиализирани и с по-голяма достоверност.

Кайтел, който наскоро навърши 80 години, припомни думите на Скорсезе, който сподели, че никое студио не е искало да се заеме с „Ирландецът“, докато не е свършил работа възьходът на Нетфликс.

"Фактът, че губим кината заради платформи като Нетфликс прави всички ни малко тъжни. Но лично за мен - аз винаги мисля, че това, което ни променя, ни кара да се развиваме“.

След продължителни паузи в снимките, мафиотската сага с участието на Робърт де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши и с Кайтел като поддържаща роля вече може да се гледа чрез услугата Нетфликс, придружено от ограничено разпространение в кината.

Ал Пачино, Мартин Скорсезе и Робърт де Ниро

Скорсезе - майстор на класиката на големия екран от "Goodfellas" до "The Departed" - наскоро се обърна към зрителите: "Моля, не го гледайте на телефона си... може би поне на по-голям iPad."

Кейтел, изказвайки се на кинофестивала в Маракеш, призова Холивуд да продължи да поема артистични рискове.

"Когато бях млад актьор, мислех, че Холивуд трябва да бъде унищожен", каза Кейтел, известен с нетрадиционните си роли в "Пианото" и "Лошият лейтенант".

"Но вече не мисля така, мисля, че той трябва да се реформира."

Кайтел припомни как в началото на пътя си през 50-те години на миналия век в Ню Йорк той е бил повлиян от Елия Казан, Артър Милър и Тенеси Уилямс – мисионери на прямотата и правдивостта в киното“.

"И така всички израснахме с идеята да бъдем автентични. Това беше най-важното за нас, както и да не бъдем комерсиални. Нека го кажа по друг начин - да не допускаме да бъдем комерсиализирани."

Днес той пита риторично: „Има ли автентичност около нас? Да. Може ли да има повече? Бих казал - да “.

За Кайтел филмовият фестивал в Сънданс е страхотно творение на Робърт Редфорд, заслужаващ големи аплодисменти за това, което прави за независимите филми.

Поглеждайки назад към кариерата си, роденият в Бруклин син на румънски и полски имигранти заяви, че съжалява само за едни: че не е могъл да завърши гимназия и да отиде в колеж. Вместо това той се е присъединил към морските пехотинци на 17-годишна възраст, „търсейки геройски приключения“, въпреки че актьорът нарече трите си години военна служба „страхотно преживяване“.

След това, разказва Кейтел, той е учил здраво и се е срещнал с "великите в Ню Йорк – преподаватели по актьорско, страхотни актьори - и е бил голям късметлия.

„И всички имаме нужда от късмет в живота“, заключва Харви Кайтел. „Това не е стока, която можете да поръчате, късмета трябва просто да го имате“. /БГНЕС и АФП