Хореографът Мириам Енгел: Любовта е отговорът на всичко

Три премиерни заглавия ще покаже балет „Арабеск“ днес в театър „Азарян“ – „Следобедът на един фавн“ на Мила Искренова и „Youth „Awake“ и „The Lonеly People“ на израелската хореографка с български корени Мириам Енгел. В интервю за БГНЕС хореографът и танцьор Мириам Енгел разкрива посланието, което отправя с двете си постановки.

„Двете произведения са различни помежду си, но и двете обединяват общата тема за това как човекът е самотен и какъв живот живее в днешно време. В наше време ние притежаваме телевизия и всякакъв вид онлайн медия, но аз се интересувам от това какъв е човекът сам по себе си вътрешно, и дали наистина е толкова социален и толкова уведомен от случващото се наоколо, или той самият е като поглед в огледало. За да бъдем оптимистични, аз вярвам, че любовта е отговорът на всичко“, казва Енгел.

Интересен факт е, че нейна баба е българската балерина Дора Мушанова, балетен педагог, пионер в областта на авангардния модерен танц и част от балета на Националната опера до 1988 г. По българска линия тя е и от габровския род Хаджиберови, чийто най-виден представител Иван Хаджиберов е наричан патриарх на българската индустрия. Въпреки че не е живяла в България, Енгел я чувства като свой роден дом. Тя знае малко думи на родния език на баба й.

„Аз имам връзката с България, имам я генетично и тя винаги ще е в мен. В момента съм емоционална от факта, че съм тук и смятам, че така засилвам още повече връзката си. Освен това съм тук със семейството си и малкия си син. Вярвам, че по този начин и той изгражда връзка с България“, заявява художественият директор и хореограф на компанията „Angela Dance Co“.

Репетиторът и хореограф на балет „Арабеск“ Олеся Пантикина заяви, че днешните спектакли бележат началото на дълготрайно сътрудничество между танцовата трупа и театър „Азарян“, където веднъж месечно ще представят своя програма. Основната цел обаче е да се представят на българската публика доказани чужди хореографи, както и постановки с участието на български и чужди творци в областта на съвременния танц.

„Предприехме това действие, за да срещнем публиката с едни по-камерни представления, които разчитат на по-близък контакт, който ние нямаме на нашата оригинална сцена. Това представяне е на българо-израелската хореографка Мириам Енгел, която направи специално за трупата едно ново парче, чиято премиера ще видим на 2 ноември от 19 ч. Тя ще представи и част от нейния моноспектакъл „Youth „Awake“, а по средата, между представленията на Енгел, ще видим „Следобедът на един фавн“ на Мила Искренова – една от последните премиери на балет „Арабеск“, която ще бъде изиграна за първи път в това пространство“, разкрива Пантикина и добавя, че по време на уъркшоп миналата година за първи път се срещнали с Мириам Енгел и тя успяла да ги грабне с професионализма си. /БГНЕС