„Хоризонт“ и „Христо Ботев“ на БНР честват 50-годишен юбилей

Програма „Хоризонт“ и програма „Христо Ботев“ на БНР честват 50-годишен юбилей. Двете национални програми на радиото са създадени на 4 януари 1971 г. и до днес печелят доверието на слушателите с бърза, точна и обективна информация. Поредица от празнични предавания, юбилеен подкаст и дигитална и фотоизложба са част от радиосъбитията, с които националните програми на радиото ще отбележат 50-годишнината си. Те ще звучат както в ефира на двете програми, така и на сайта на БНР.

Програма „Хоризонт“ – половин век силата на истината

„Хоризонт“ ще отбележи своя юбилей с поредица от теми, представящи програмата и мястото й в радиефира през годините. Новините и емблематичните предавания, музиката и спортът, синоптичната прогноза, знаковите събития и гости в ефира, слушателите и радиолюбителите ще бъдат представени в специални обзори. Ще прозвучат сигналите, с които поколения българи свързват Радиото, ще се припомнят и емблематичните „Дела и документи“, „Ранобудното петленце“ и „Нивото на река Дунав в сантиметри“. Ще бъдат представени журналистите и хората на пулта с техните професионални истории, но и комични случки. Ще се проследи техническото развитие от лентите до дигиталното настояще, но ще се стигне и до онези места, където и днес се чува само радиото. Празничните теми, които ще звучат през целия месец, ще започнат на 4 януари, когато в „Хоризонт до обед“ ще гостуват връстници на програмата, родени на същия ден.

Програма „Христо Ботев“ – 50 години разум и емоции

Програма „Христо Ботев“ ще отбележи юбилея си с поредица от празнични предавания. На 4 януари сутринта в „България и светът на този ден“ ще прозвучат коментари и звукови хроники за 50-годишнината на двете национални програми на БНР. В звуковата „Капсула на времето“ с равносметка и послания ще гостуват директорът на програмата Митко Новков и главният редактор Светлана Димитрова. „Главен герой“ ще е екипът на „Нашият ден“, който в ефир ще връчи звуковата капсула на времето на Златния фонд на БНР.

Подкаст „Радиото помни“ – звуковите картини на пет десетилетия

Юбилеен подкаст „Радиото помни“ на сайта на БНР ще представи в автентични записи изминалите 50 години за България и света в ефира на програма „Хоризонт“ и програма „Христо Ботев“. Ще звучи обзор на новините за събитията и гласовете на личности, променили политиката, културата, науката и спорта от 1971 г. до днес и достигнали до нас от радиото. Звуковите картини на пет забележителни десетилетия ще бъдат представени от петима журналисти от Българското национално радио. Подкастът със знаковите събития от едно десетилетие в хроника от автентични записи от фонда на БНР ще бъде публикуван всяка седмица, началото е на 4 януари 2021 г.

Първият епизод ще представи 70-те години на ХХ век в ефира на програма „Хоризонт“ и програма „Христо Ботев“ – десетилетието, което започва със създаването на двете национални програми. Новините за новата Живкова Конституция и новия Български патриарх Максим, смъртта на футболните легенди Гунди и Котков, съобщена за първи път от Радио Белград, докато медиите в България чакат разрешение от ЦК на БКП, прякото излъчване на тържественото посрещане на Мария Гигова след втората й титла в Хавана, среднощната информация за полета на Георги Иванов и гласът му от Космоса, аферата Уотъргейт и оставката на Никсън.

Дигитални фотоизложби „50 години в 50 кадъра“

Две дигитални фотоизложби „50 години в 50 кадъра“ на сайта на БНР ще проследят живота на програма „Хоризонт“ и програма „Христо Ботев“. Забележителни снимки от гостуването на най-ярките български творци в студиата на медията, първата копка и строителството на новата сграда на националното радио, отразяването на незабравими спортни събития, моменти от любими предавания като „Тромбата на Вили“ и „Ловци на атоми“, разцвета на радиотеатъра, наградите „Сирак Скитник“ .

Нови сигнали на информационните емисии на БНР

От 4 януари всички национални и регионални информационни емисии на БНР ще започват с нови, обединяващи сигнали. Те ще звучат в ефира на двете национални и деветте регионални програми на БНР. Новите сигнали са създадени от Марио Балтаджиев и са изпълнени и записани от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на маестро Марк Кадин в Първо студио на Българското национално радио. /БГНЕС