Хотелиер: Банско днес е тъга и тишина, „сърцата” на хотелите не работят

"Банско в момента е тъга и тишина, ресторантите – сърцето на хотелите, не работят", оплаква се хотелиер от града под Тодорка, ски-курорт №1 на Балканите, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

На връх студентския празник Банско е обвит от мъгла, улиците са пусти, само кабинките на лифта пътуват сами към пистите, които все още не работят. А пред начална кабинкова станция, не опашки, даже и хора няма, камо ли скиори.

"Загубите, които отчита Банско тази година са над 90%. За миналата година в Банско има постъпили и влезли над 10 хиляди студенти, а в момента едва ли има 100", каза пред БГНЕС хотелиерът Елена Джолева.

Според нея в момента Банско се характеризира с две неща – тъга и тишина.

"Истински се надявам, че след тази тъга ще възкръснем за нов живот. Не е страшно, че в Банско на 8 декември няма да има никой, не е страшно, че Коледа няма да се реализира спрямо очакванията на всички, не е страшно, че Нова година най-вероятно ще даде голям спад", допълни Джолева. Тя смята, че Банско е перспектива, а не за 10 дни.

"Не се ли отворят границите за европейските държави с влизане без PCR, в Банско туризъм няма да има. Надявам се след 10-ти януари нещата да се променят и особено след одобрението на ваксините от европейския регулатор, които всички очакваме", смята хотелиерът от Банско.

Тя добави, че ваксината не е панацея. "По образование съм фармацевт, по работа – хотелиер. Тъжно и пусто, това е, което може да се каже за Банско. Мерките, които реализира правителството са недостатъчни и ненавременни. Давам пример по мярката 80/20 – парите в момента постъпват за юли месец, пет месеца назад. Така широко прокламираната мярка „Заетост за теб”, която е удължена с още три месеца, се оказва, че ние под тази мярка също сме одобрени като фирма, че тези три месеца не са валидни за нас, защото решението се взе много късно на 27 ноември, договорите на повечето колегите бяха изтекли, не могат да бъдат анексирани или ако са анексирани се подават документи за нови служители", обясни Джолева.

В хотела ѝ в момента има заети 4 стаи, а гостите не са там, за да празнуват 8-ми декември.

Тя не е съгласна с частичния локдаун, според който хотелите могат да работят, а сърцето на хотела, какъвто е ресторантът, не може. Джолева направи сравнението: „Все едно сме болни от COVID-19, реанимирани сме, на кислородотерапия, а кислородът ни е спрян”.

„Хотелът не е нощувка, хотелът е пакетна услуга. В момента се принуждаваме да разнасяме храна по стаите. Малките обекти и хотелите като цяло не са пригодени за изхранване вътре в помещенията. След което се започва една дезинфекция, изключително трудно е – в стаите трохи, варени яйца. В момента имам туристка от Испания за 7 дни, аз не мога 7 дни да ѝ давам сандвичи. Или да яде дюнери вън по тези заведения, или да се прави кетъринг вътре по стаите. Хотелите не са пригодени за това. Сърцето на хотелите не работи”, завърши Елена Джолева, чийто хотел се намира под началната кабинкова станция. /БГНЕС