Храни ли музикант къща или защо е важно авторското право

Авторското право е защитено от закона, а не е приумица на музикантите и артистите.

Ерсин и Ташо от група JEREMY?

"Музикант къща не храни". Едва ли има някой, който да не е чувал тази фраза, като че ли използвана само и единствено у нас.

В съвремието обаче тя има ново проявление и то е във въпроса - спазва ли се авторското право у нас и какви са хоризонтите му за развитие? За съжаление това е тема, която рядко стои на дневен ред в обществото и почти не влиза в информационния поток.

С темата обаче са се заели момчетата от най-обичаната банда в съвременния БГ рок – JEREMY?, които ще бъдат посланици на образователния проект „В час по интелектуална собственост". В интервю за БГНЕС за полезната инициатива разказват двама от музикантите – фронтменът на бандата Ерсин Мустафов и китаристът Ташо Колев.

„През последните няколко години гледаме да се интересуваме повече от темата за авторското право и сродните му права. Това касае всеки един артист в България. Доста дълго време темата е била неглижирана и подценявана, но се оказва, че това е доста сериозен въпрос, на който всички артисти трябва да обърнат внимание. Много е хубаво, че организациите, грижещи се колективното управление на авторски права стартират подобна инициатива, защото тя е насочена към младото поколение. На тях тепърва им предстои да се сблъскват с този проблем“, разказва Ерсин.

В началния си етап кампанията на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) ще обхване училищата по изкуствата към Министерство на културата в София. Първата си среща с бъдещите творци на България JEREMY? ще направят в Музикалното училище на 5 март, а на 26 март поп певецът Любо Киров, който също участва в кампанията, ще сподели защо е важно да сме в час с правата си пред възпитаниците на Училището по изящни изкуства.

„Надявам се децата да получат информация, която ще им е необходима и полезна в бъдеще”, смята Ерсин. Той очаква срещите с младите творци с огромно нетърпение, защото му е изключително интересно какво мислят те по тези въпроси.

За съжаление момчетата от JEREMY? констатират и един доста тревожен факт – голяма част от професионалните музиканти у нас имат твърде малко знания по темата.

„Идеята е да разкажем що е то интелектуална собственост. Това е нещо, което генерираш с ума си. Защо е собственост? Защо е сложена тази дума? Защото ти го притежаваш. Не само артистите, но и всички хора трябва да знаят какво е това. Това е нашата мисия – децата да разберат, че има интелектуална собственост и тя един ден ще им носи дивиденти и то не малко. Това е едно голямо перо от приходите на артистите. Надявам се да успеем да го разкажем по най-възприемчивия за децата начин”, допълва китаристът на групата Ташо.

С инициативата музикантите се опитват да покажат, че творчеството, независимо в коя област се проявява то, е сериозен и труден процес. „Едно парче, за да стане хит зад него със сигурност стоят 50 души. Всеки един по веригата има участие. Някои притежават едни права, а други – други права”, разяснява той.

Основната цел на „В час по интелектуална собственост” е да събуди любопитство към нова култура на потребление на творчески продукти сред младите хора.

„Авторското право е защитено от закона, а не е приумица на музикантите и артистите. Те не се опитват да вземат нещо, което не е тяхно или да ощетят някой. Напротив, законът е категоричен и ясен. Полагаемото трябва да достига до артиста, за да може той да го реинвестира в своето творчество. Това се опитваме да направим и ние като банда. Изисквайки да получаваме нашите авторски права, те няма да отидат за къщи, коли и вили, а просто ще инвестираме в нова творческа продукция“, допълва шеговито Ерсин.

И двамата не вярват на фразата „музикант къща не храни”. В тази връзка дори имат любима забавна история за свой приятел-китарист, който срещайки своя позната във входа на блока, провел с нея следния разговор: Как си, какво правиш? – попитала тя. Още свиря – отговорил той. А нещо работиш ли? – бил следващият неин въпрос.

За тях обаче това е чисто балкански и дори южняшки манталитет. „Естествено, че музикант може да храни къща. Това е като всяка друга професия. Ако действаш правилно и вършиш нещата добре, няма начин да не се нахраниш от това. Важното е душата да се храни. Това е най-важното в музиката”, категорични са двамата музиканти.

Освен за участие в инициативата групата се готви и за нов концерт. Той ще бъде на 8 март в Sofia Live Club, а в него ще участва и легендарният Кирил Маричков, с когото JEREMY? наскоро записа първата си песен на български език. Тя се възприема изключително добре от публиката и вече шеста седмица оглавява едни от най-авторитетните музикални класации. /БГНЕС