Христо Иванов поиска оставката на Теменужка Петкова

Държавата е дала 54 млн на ТЕЦ- Варна за студения резерв, а те са получили лиценз за газ чак сега през юли. Или са работили на въглища в нарушение, или не са работили, което означава, че са взели парите напразно. Това съобщи лидерът на "Да, България" Христо Иванов пред журналисти във Варна, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

"ТЕЦ-Варна е получил лиценз за опериране на газ едва през юли месец тази година. От това следва силно съмнение, че те досега не са могли да оперират на газ. Ако те досега не са могли, то вероятно са работили на въглища, което повдига силно съмнение за това дали те изобщо са спазвали нормите за замърсяване на въздуха с вредни емисии. Имаме много силни съмнения дали те изобщо са имали капацитет за обработка и доставка на съответните количества въглища, и анализът на различните обществени поръчки - ТЕЦ-ът първо обявява една, след това я отменя, а сега обявява друга за три мощности, - анализът на тези обществени поръчки показва, че тези мощности всъщност изобщо не са били в състояние да оперират. Имаме изключително силно съмнение, че те дори са имали договори за доставка на газ. Тоест, всичките тези данни показват едно нещо - тази железария изобщо не е могла да работи. И изобщо не е работила. Тя дори в един момент е глобена с два милиона лева за това, че не може да работи. Само че проблемът е, че ние през това време, през което не е работила, сме платили 54 милиона лева за студен резерв. Тоест, за това да имаме на разположение резервни мощности, които би трябвало да могат да работят, ние сме платили 54 милиона лева на Доган, той от тях е платил 2 милиона лева глоба, и през цялото това време ТЕЦ-ът не е могъл да работи и да изпълнява договорните си задължения", заяви Иванов.

"За тази фактология ние подаваме допълнителен сигнал към Специализираната прокуратура, с който настояваме точно тази конкретна фактология да бъде проверена. Аз продължавам да не съм наясно те какво проверяват, - дали ще проверяват положението в ТЕЦ-Варна, или ще проверяват движението на собствените си преписки и анатомията на собственото си затваряне на очи за това, което се е случило тук със студения резерв. Също така отправяме искане до министъра на енергетиката съгласно нейните законови правомощия бързо да назначи проверка на текущото състояние така, че преди да са извършени пранираните ремонти, да може да се фиксира текущото положение какво е и дали тези мощности са можели изобщо някога да оперират в рамките на договора за студения резерв. Нашите очаквания са, че ако има сериозна проверка ще докаже, че ние абсолютно щедро и безвъзмездно сме подарили тези 52 милиона лева на д-р Доган ей така, понеже сме много щедри. Припомням, че Валери Симеонов вече призна, че размерът на плащанията на студения резерв са били десетократно завишени спрямо това, което има нужда. Тоест, ние първо сме платили десет пъти повече за нещо, което не може да бъде изпълнено и не може да работи, а българските държавни власти са си затваряли очите. Така че освен сигнала до прокуратурата и искането МЕ да провери какво е състоянието на ТЕЦ-а към момента, настояваме за моменталната оставка на министър Петкова, която си е затваряла очите за това положение на нещата, като най-малкото не го е проверявала", съобщи още Иванов./БГНЕС