Христо Иванов: ВНС и новата Конституция ще циментират статуквото

„Премиерът Бойко Борисов обеща рестарт и нова Конституция. Това нито е нова Конституция, нито рестарт. Предлаганите от него промени в частта за съдебната власт са една много закъсняла и не много смела стъпка в правилна посока. По отношение на желанието на хората за рестарт, това е тъпчене на едно място и опит да се печели време“. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред БГНЕС.

Оценката на Христо Иванов на предложенията на министър-председателя е по-скоро негативна. Той припомни, че нещата, които се предлагат днес, вече са били представяни на премиера още през 2015 г., Те са били част от конституционния пакет с реформи на Христо Иванов и неговия екип.

Според него сега Борисов се опитва да прокара тези предложение с помощта на сложната процедура, която ще му позволи да изкара целия си мандат и да не се свикат предсрочни избори.

„Реалната цел на Борисов не е рестарт, а да осигури време за своето управление, да си довърши мандата и да организира изборите както той си знае“, заяви Иванов.

Рестартът изглежда по друг начин.

„Избори сега, на които гражданите да решат каква промяна искат да дефинират. Всички да се явим със своите идеи за промяна. Тези избори да бъдат референдум за необходимата промяна. Конституционните реформи могат да бъдат реализирани и от Обикновено народно събрание /ОНС/... Стъпвайки на мандата за рестарт, който ще получи, ОНС трябва да направи смелите конституционни реформи. Това ще бъде реалният рестарт“, категоричен е лидерът на „Демократична България“.

Демократичният процес иска избори.

„Идеята за ВНС означава настоящият парламент, в който няма нито един авторитетен юрист, да дефинира каква е промяната. Да спечели време за задкулисието, за да може то да се прегрупира и да върже ръцете на ВНС. То ще трябва да се придържа към проекта, който е изработен от предходното ОНС. Практически това е обратното на рестарта“, обясни Христо Иванов.

„Вместо рестарт ще имаме циментиране на настоящото статукво. Дава му се време, дава му се някаква фалшива легитимация, дава му се възможност да наложи на ВНС каквото то реши. По тази причина е необходим един нормален парламент, който да не спира политическия процес и да взима нормални решения, за да вървим към истинския рестарт“, обобщи Христо Иванов. /БГНЕС