Христо Мутафчиев: Аз съм оптимист за бъдещето, в театъра актьорът гали душата си

Аз съм оптимист за бъдещето въобще. В този оптимизъм всеки може да намери или не себе си. Това заяви пред БГНЕС актьорът Христо Мутафчиев.

Председателят на Съюза на българските артисти днес в Благоевград по повод 100-годишнината на Драматичен театър „Никола Вапцаров”.

„Заради непрекъснато бълващата и меняща се за секунди информация в интернет, днес актьорът трябва да бъде далеч по-гъвкав и мобилен - част от това ново време. Ние от Съюза на артистите обръщаме все по-голямо внимание на повишаване доходите на колегите в театрите, също сключването на колективни трудови договори, споразумения с работодателските организации, заради което твърдя, че доходите на колегите в театрите видимо започват да се повишават. Лично мен това ме прави спокоен и щастлив”, каза Мутафчиев.

Той изрази задоволството си, че все повече започват да се снимат български телевизионни сериали, така се обръща внимание на българския филм или сериал, което увеличава дохода на българските актьори.

Според председателя на Съюза на българските артисти заплащане, театър и телевизия са три различни неща.

„Телевизията е комерсиална медия, тя може да си позволи да заплаща труда на всеки, който работи в нея, само и само, за да ползва един комерсиален продукт, който носи повече приходи след излъчването на рекламите”, поясни Мутафчиев и бе категоричен, че в театъра човек си гали душата, занимавайки се с изкуство.

„Аз се пазя от това да съветвам, защото понякога непоисканата помощ е по-лоша. Но все ще кажа, че днес в световен мащаб работата на свободния творец е далеч по-вълнуваща, защото той сам определя репертоара си и къде да работи”, каза Мутафчиев и продължи: А ако на млад актьор дам непоискан съвет, ще го посъветвам да чете възможно повече пиеси, да мисли върху тях и сам да предлага на директора на театъра ангажимента си в една или друга постановка. Така актьорите може да играят в нещо, което им харесва – това, което искат да играят, а не в нещо, в което са разпределени”, добави Мутафчиев.

Според него всяко нещо писано във времето, независимо дали е класика или не, би могло да се пренесе в сегашната действителност и да звучи съвременно. Има много примери на спектакли, направени по класически произведения, които звучат актуално и днес.

„И днес се пишат пиеси, аз участвам в постановка по текст писан преди година, пиесата се казва „Трима мъже и една Маргарита”, спечелила първа награда на конкурса за българска комедия в Сатиричния театър. Аз съм оптимист за бъдещето въобще, в този оптимизъм всеки може да намери или не себе си”, заяви Христо Мутафчиев. /БГНЕС