Христо Панчугов: Властта е като щраус – заровила си е главата в пясъка

„Не мисля, че властта е сляпа и глуха. Според мен много добре осъзнава какво се случва. Това, което не разбират все още е, че всичко ще има последици. Свикнахме да броим колко хора са по площадите, забравяйки какво провокира всички тези протести. Това е голямата тема. Нито една от причините, които доведоха до този протест, не е отстранена. Продължаваме да имаме едно нелегитимно управление и изключително ниско доверие в българския парламент, който предстои да взема сложни решения. Гражданите не вярват, че това са политиците, имащи право да вземат тези решения“.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Христо Панчугов.

„Това недоволство няма да отмине просто така, без значение дали ще има 300 или 3000 души на площада. То ще се прояви в различни форми – отхвърляне на различни политики или в насипен и нестабилен парламент на следващите избори. Недоволството ще има последици, без значение какво си мисли в момента управляващото мнозинство“, смята политологът.

Според него управляващите са се „хванали във властта на всяка цена“ и искат „да обслужат егото на министър-председателя“, който прави всичко възможно да завърши мандата на кабинета докрай, но това ще им изиграе лоша шега.

„От години наблюдаваме огромно обществено недоволство от начина, по който се управлява българската държава и от начина, по който функционира демокрацията. Недоволството някак си не намираше израз, но този път го видяхме в неговата сила. То ще продължи да се проявява в много други инициатива. Всяка една следваща криза, а такива ще има – дали ще е за водата на Перник, дали за друга институция, забравила да си свърши работата – ще напомня на българските граждани, че има защо да са недоволни“, коментира още Христо Панчугов.

Той направи и свой прочит върху думите на председателя на парламента Цвета Караянчева, която упрекна протестиращите, че „пътуват с хубавите си коли по магистралите на Борисов“, както и че след антиправителствените демонстрации се прибират до вкъщи със столичното метро, като им отправи препоръка да ходят пеша.

„Очевидно това е нивото. Те се държат като щраус, който си е заровил главата в пясъка и се правят, че нищо не се случва. Всичко това ще има своите последици. Аз съм впечатлен от нивото на разпад, който наблюдаваме в българската политическа система, както и от нивото на съвременните ни политици. Много пъти съм коментирал, че посредствеността се наложи като стандарт в рамките на този парламент. Вече виждаме откровена липса на уважение към институцията. Няма как да очакваме българските граждани да уважават парламента като институция, ако самите политици се държат сякаш са на селския мегдан, на седянка. Това е спирала на падение, тя ще продължи. Голямото предизвикателство е българските граждани да започнат разговора за това как изглежда промяната, както и да започне да се оглежда за хората, които могат да я осъществят“, анализира Панчугов.

Според него обаче обществото не трябва да търси поредния лидер или месия, а да осъзнае, че именно гражданите са носители на промяната. /БГНЕС

Категории: