„Хуауей” - част от дневния ред на визитата на Помпео в Европа

Американският държавен секретар Майк Помпео пристига в Прага, откъдето започва петдневното му посещение в Централна Европа. Основна тема в разговорите ще бъде ролята на Китай в изграждането на 5G мрежа, съобщи „Ал Джазира”.

Програмата на визитата предвижда разговори в Чехия, последвани от посещения в Словения, Австрия и накрая Полша, която с нетърпение чака да посрещне напускащите Германия американски войници, които да я пазят от историческия ѝ противник Русия. Според източници на телевизията, основна тема в разговорите на американския първи дипломат ще бъде препоръката държавите да избягват включването на китайския комуникационен гигант „Хуауей”, който Вашингтон разглежда като заплаха, в изграждането на 5G мрежа, както и намаляването на енергийната зависимост на Европа от Русия. За днес е предвидена среща на Помпео с чешки и американски технологични компании относно 5G мрежата, след което ще разговаря с премиера Андрей Бабиш. В програмата е включено посещение на парламента и кратка среща с президента Милош Земан. На следващия ден Помпео ще отпътува за Словения, където трябва да подпише двустранно споразумение за сигурността на 5G комуникацията.

На снимката: Майк Помпео

По време на визитата си в Австрия ще разговаря с канцлера Себастиан Курц относно двустранните търговски отношения и участието на Австрия в мироопазващи мисии по целия свят. Последната точка от посещението на американския държавен секретар е Полша, където ще бъде обсъдено предислоцирането на част от намиращите се в Германия американски войски. Неотдавна Пентагонът обяви, че САЩ ще приберат 6 400 военнослужещи от Германия, а около 5 600 ще бъдат предислоцирани на териториите на други съюзници от НАТО.

Изданието подчертава, че администрацията на Доналд Тръмп има тесни връзки с полския президент Анджей Дуда, който получи покана да посети Белия дом дни преди да бъде преизбран за президент през юни. Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че САЩ ще разположат поне 1000 военни в Полша. /БГНЕС