Huawei упрекна ЕС в "дискриминационен" подход

Китайската компания Huawei осъди позициите на ЕС, след като Брюксел определи телекомуникационния гигант като риск за блока и призова държавите-членки на ЕС да изключат нейното оборудване от мобилните си мрежи, предаде АФП.


По-рано Европейската комисия посочи Huawei и друга китайска телекомуникационна компания - ZTE, като представляващи по-голям риск за блока, отколкото други доставчици на 5G услуги.

Комисията също така заяви, че ще спре да използва услуги, доставяни от двете компании, тъй като ЕС предприема стъпки да се откаже от зависимостта си от китайските технологични компании поради опасения за националната сигурност.

Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон призова повече държави-членки на ЕС да отстранят компаниите от своите 5G мрежи.

В изявление на Huawei се посочва, че компанията "категорично се противопоставя и не е съгласна" с коментарите на представителите на Комисията и „заклеймява нейния ход за ограничаване на компаниите“.

"Това очевидно не се основава на проверена, прозрачна, обективна и техническа оценка на 5G мрежите", добави представител на технологичния гигант.

Според Ηuawei "ограниченията или изключванията, основани на дискриминационни преценки, ще доведат до сериозни икономически и социални рискове."

Дружеството е особено разгневено от описанието на Комисията на компанията като "високорисков доставчик"


"Публичното изтъкване на отделен субект като високорисков без правно основание е в разрез с принципите на свободната търговия", смятат от компанията.

Съобщението на ЕК дойде три години след като тя въведе строги правила за 5G, но те не включваха категорична забрана за който и да е доставчик и не назоваваха Huawei.

Макар че блокът иска да запази връзките си с Пекин и да гарантира сътрудничество по критични въпроси като изменението на климата, този ход представлява по-строга линия спрямо Китай след години на натиск от страна на САЩ.

Миналата година Вашингтон издаде забрана за внос или продажба на комуникационно оборудване от китайски компании, включително Huawei и ZTE.

Съединените щати предупредиха, че използването на оборудване на Huawei може да означава предоставяне на достъп до телекомуникационна инфраструктура, която може да се използва за държавен шпионаж.

Великобритания и Канада миналата година също забраниха на Huawei да използва техните 5G мрежи. /БГНЕС