Художници и дизайнери се обединиха в подкрепа на плажа Корал

„Биоморфни форми 2019“ представя инсталации, графични материали, фотографии и обекти създадени в творческите ателиета проведени в периода 20-27 май 2019 в местността на с. Лозенец, община Царево. Арт-събитието започва днес на самия плаж Корал, a от 21 юни и с изложба в София, поясни за БГНЕС проф. д-р Борис Сергинов.

Основната тема, към която творците се обръщат е презастрояването на българското Черноморие като фокусират вниманието върху плаж Корал, който генерира естетически шок в сравнение с презастроените плажове, които оставяме на следващите поколения, съобщиха съорганизаторите от Нов български университет.

По този начин участниците подкрепят каузата „Да запазим Корал“, за да опазим природата си от превръщането и в изцяло бетонен пейзаж.

Използвайки дизайнерски подход към пространствената среда на Корал, базиран на различни съвременни техники за работа с естествени материали, младите художници и дизайнери от Нов български университет и Университета по приложни науки и изкуства Дортмунд се ангажират с красотата и романтиката на един от последните девствени плажове в България. По този начин участниците подкрепят каузата „Да запазим Корал“, за да опазим природата си от превръщането и в изцяло бетонен пейзаж.

Студентите се обръщат към средствата на land art - форма на творчество, родена в борба за защита именно на застрашени места. Проектът включва множество инвенции и активности във външна среда, site-specific art, както и концептуални типографски експерименти. Участват 40 студенти от двата университета, водещи на творчески ателиета са проф. Ларс Хармсен (prof. Lars Harmsen), проф. Оливер Лангбайн (prof. Oliver Langbein), проф. д-р Борис Сергинов, д-р Биляна Калоянова, Весела Станоева и Руслан Лозев, водещи на семинари: проф. д-р Борис Сергинов, д-р Иво Попов, Ралица Цекова и Ралица Попова.

Проект „Биоморфни форми 2019“ е част от програмата на фестивал „Майски дни на творческия дизайн 2019“ организиран от департамент „Дизайн“ и финансиран от Централен фонд за стратегическо развитие на Нов български университет. /БГНЕС