Художникът Андрей Янев: Градината е нещо, което кара човек да общува дълбоко със себе си

Картините искам да поведат зрителите в моето усещане за градините на императора, да почувстват себе си сред тези цветни полета по начина, по който аз съм ги усетил и видял. Това каза за БГНЕС Андрей Янев по време на откриването на изложбата си „От градините на императора“, която тази вечер беше открита в галерия „Контраст“.

„Това, което на мен ми е направило впечатление са тези малки пространства, които са „градината на доброто“, „градината на мъдростта“, „градината на красотата“ и всяко едно такова кътче, в което успях да почувствам себе си по различен начин ме привлече да го отразя. Не може това да не присъства в лотосите, лилиите, в тези рисунки, които направих и това, което ме накара да направя паралели и с другите световни градини и да видя, че цялото това нещо – градината е нещо, което кара човек да общува дълбоко със себе си и да бъде в едни други полета и пространства“, каза той.

От думите му стана ясно, че през 2019 г. той е бил в Китай по повод покана да участва в световното биенале на изкуствата.

Експозицията на Янев включва 27 произведения, в които лотосът заема централно място, въпреки многообразието, което има в градините на императора.

„Хубаво на градините е, че те са едни духовни пространства, които нямат измерения и връзки, ако човек не ги потърси. Самото присъствие на езерото с лилиите в София вече е връзка с всички други пространства, които имат такива излъчвания. Дали това ще са градините във Версай или други световни градове, те са пространства, в които човек търси и намира себе си“, убеден е художникът, създал своите акварелни шедьоври.

Янев сподели, че изложбата е трябвало да бъде показана миналата година, но заради пандемията се е наложило нейното отлагане, което обаче не е довело до допълване на работите. Той уточни, че работата по създаването на картините му е отнела половин година и разкри единствено, че вече работи по нов проект, който ще разкрие какъв е когато стане готов./БГНЕС