Human Rights Watch: И Русия, и Украйна са ползвали касетъчни боеприпаси

Руските сили многократно са използвали касетъчни боеприпаси при атаки, при които са убити цивилни и са нанесени щети на домове, болници и училища, се твърди в доклад на Human Rights Watch.

Украинските сили са ползвали също касетъчни бомби поне веднъж, сочи докладът.

Организацията за защита на човешките права е документирала няколко руски атаки в населени места в градовете Чернигов, Харков, Николаев и Вухледар.

В доклада се казва, че и двете страни трябва да спрат да ползват такъв тип боеприпаси. „И Русия, и Украйна трябва да се ангажират да се присъединят към международния договор за забрана на касетъчните боеприпаси“, пише още в документа.

Докладът от 20 страници "Интензивна и трайна вреда: атаки с касетъчни боеприпаси в Украйна" подробно описва как руските въоръжени сили са използвали най-малко шест вида касетъчни боеприпаси в конфликта в Украйна.

Касетъчните боеприпаси могат да бъдат изстреляни от земята от артилерийски системи като ракети и снаряди, или пуснати от самолети. Този тип бомби се разпръскват във въздуха, разпространявайки множество малки „бомби“ безразборно върху площ с размерите на жилищен блок.

Много от тях не успяват да експлодират след изстрелването си, като оставят невзривени боеприпаси, които могат да убиват и осакатяват, в земята. Ако не бъдат открити и унищожени, могат да убият и в следващите 100 години. /БГНЕС

Ню Йорк / САЩ