Hyundai Motor пуска на пазара първия си електрически седан

Hyundai Motor Co представи първия си електрически седан Ioniq 6, който според южнокорейския автомобилен производител ще му помогне да завладее по-голям дял от пазара на електрически превозни средства, доминиран от Tesla Inc.

Ioniq 6 е един от повече от 31 електрически модела, които Hyundai Motor Group - включваща Hyundai Motor, сестринската компания Kia Corp и премиум марката Genesis - планира да представи до 2030 г., за да си осигури прогнозираните 12% от световния пазар на електрически превозни средства.

Седанът на Hyundai ще разшири гамата на електромобилите отвъд настоящите кросоувъри и SUV, за да се конкурира директно с най-продавания седан Model 3 на Tesla.

Hyundai и Kia вече са вторите по големина доставчици на електрически превозни средства в световен мащаб, без Китай, в периода януари-май тази година, с общ пазарен дял от 13,5%, който отстъпва само на Tesla с 22%, според данните на компанията за проследяване на индустрията SNE Research.

Цената на Ioniq 6 ще бъде в диапазона от 55 млн. вона (41 949 долара) до 65 млн. вона за южнокорейския пазар.

"Ioniq 6 ще може да се конкурира с Tesla в сектора на серийните електрически седани, като се имат предвид конкурентните му цени и дългият пробег", казва Лий Дже-Ил, анализатор в Eugene Investment & Securities.

Ioniq 6 би могъл да използва ценовата си политика на пазара на електрически седани, тъй като Tesla е увеличила цените няколко пъти, добави той.

Електрическият седан на Hyundai ще има пробег от около 610 км, което е с около 30% повече от кросоувъра Ioniq 5, заявиха от Hyundai.

"Използваме същата химия на клетките (на батериите), но ... увеличихме количеството на батериите във всеки пакет, което значително повишава енергийната плътност", каза Ким Йонг Уха, изпълнителен вицепрезидент в Hyundai.

Той ще се предлага в два варианта на батериите - 53 кВтч и 77,4 кВтч - и ще започне да се произвежда в завода в Асан, Южна Корея, по-късно тази година, заявиха от Hyundai.

Ioniq 6 ще се предлага в Южна Корея през тази година, а пускането му на пазара в САЩ се очаква през първото тримесечие на следващата година, допълни Hyundai.

Hyundai заяви, че пуснатият на пазара тази година Ioniq 6 ще се снабдява с батерии от SK Innovation SK On, а от следващата година ще се използват батерии на LG Energy Solution.

Пускането на пазара идва, след като Hyundai обяви плановете си за изграждане на специализирани заводи за електромобили както у дома, така и в САЩ, където Ioniq 5 и SUV EV 6 на Kia заедно станаха вторите най-продавани електромобили след автомобилите Tesla и преди Mustang Mach-E на Ford Motor Co. /БГНЕС, Ройтерс

Сеул / Южна Корея