И България въвежда зелена, оранжева и червена зона за влизащите от чужбина

От 1 юли в България ще се влиза по нов начин. Държавите ще бъдат разделени на няколко зони - червена, оранжева и зелена.

Това обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който дойде на ГКПП Калотина, ден преди проверката на ваксинационните сертификати да започне да се прави и с четец, предаде репортер на БГНЕС.

Към 19.30 часа, здравният министър издаде и заповедта, която официално влиза в сила след полунощ.

Кацаров обясни, че решение в коя зона ще попадат страните ще се взема на базата на броя на заболелите и процент на положителните тестове.

"Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично, така че хората да имат предвидимост, да не е както беше досега - министърът издава една заповед и казва от утре тези страни така, пък другите така", заяви той.

Според него по този начин няма да има хаос, хората, които идват в България ще могат предварително да се информирани за условията за влизане в страната и най-важното – няма да бъдат изненадвани от издадена нова заповед в последния момент.

"Хората, които са в зелена зона влизат с най-облекчения режим, в оранжевата зона са с малко по-строг режим, като дори да имаш сертификат, на част от хората, на случаен принцип, ще се правят допълнителни тестове. А тези, които са в червената зона няма да бъдат допускани в страната", обясни Кацаров в отговор на въпрос на БГНЕС.

В зелената зона попадат държави, в които ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е по-ниска от 75 на 100 000 население и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-висока или равна на 4 %; или ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е между 75 и 200 на 100 000 население и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-ниска от 4%.

В оранжевата зона са държавите, в които ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е между 75 и 200 на 100 000 население и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-висока или равна на 4 %; или ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е между 200 и 500 на 100 000 население.

В червена зона са държавите, в които ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е по-висока или равна на 500 на 100 000 население; или липса на достатъчно информация за държавата, на периодично актуализиране на информацията или на достоверен източник на информация, или ако нивото на изследване е по-ниско от 300 проби на 100 000 население; или ако в съответната държава се разпространява вариант на SARS-CoV-2, будеш „безпокойство“, вземайки под внимание обемите на секвениране и равнището им на предаване.

От заповедта на министъра разбираме, че в "зелената зона" попадат държавите: Австрия, Германия, Естония, Исландия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватска, Гърция Дания Италия, Словения, Франция, Норвегия, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако, Държавата град Ватикан.

Заповедта може да бъде намерена ТУК.

По отношение на проверката на ваксинационните сертификати с четец, здравният министър каза, че това се прави с цел да се облекчи работата на граничните служители и се цели елиминирането на образуване на опашки.

"Всички ГКПП имат четци и в момента, но не е инсталиран самият софтуер. До края на деня трябва да бъде инсталиран", обяви той и уточни, че не е необходимо специално обучение, както и че ще бъдат доставени още 150 устройства.

От думите му стана ясно още, че работата на здравния контрол на ГКПП-та ще бъде подпомогнат от доброволци, на които обаче трудът им ще бъде заплатена. "Засега са 167 души, за всички ГКП-та, за тези два месеца. Ако не са достатъчни, ще се осигурят още бройки", каза министърът и уточни, че няма да се изисква хората да са с висше образование.

На въпрос на БГНЕС дали може да бъде установено, че даден сертификат е фалшив, а човекът, който го представя не е ваксиниран, министърът каза, че на този етап нямат механизъм, по който да го разберат.

Д-р Кацаров обяви също така, че работещите на първа линия утре ще си получат допълнителните пари. Той коментира, че не очаква такива забавяния в бъдеще, но обяви, че надзорният съвет на здравната каса е приел нова методика за заплащане на първа линия, която е одобрена с БЛС и БЗС.

"От първи юли има нови правила за заплащане на първа линия. Плащанията на тези дейности се ограничава", заяви той и каза, че вече няма да се плаща на човек, независимо от това каква работа върши и колко болни с COVD-19 е обслужил.

"Плащанията ще бъдат обвързани с това в каква зона се намира страната ни, дали е в зелена, оранжева или червена. Тези плащания, които вървяха досега бяха започнати и планирани когато имахме по 3000, 4000, 5000 нови случая на ден. В момента имаме средно по 30 и под 30 случая дневно за 14 дневната заболеваемост. Рискът за хората на първа линия сега е много по-малък отколкото когато е имало по 4000 средно дневно", обясни Кацаров.

От думите му стана ясно още, че хората с необратими заболявания ще получават пожизнен ТЕЛК, като се запазва възможността, при желание от тяхна страна, да могат да се преосвидетелстват.

Той добави още, че се обсъжда възможността касата да покрива разходите по поставяне на упойка на хора със специфични увреждания, които се нуждаят от зъболекарска помощ. /БГНЕС

https://www.youtube.com/channel/UCNkRuL_6Jqtwx8yfTJx0yfQ/videos