Ицо Хазарта: Идеята за раздаване на по 4350 лв. е абсолютно несправедлива и лоша

"Нищо справедливо няма в това да приравниш хитреца, който крие 90% от доходите си, с някой, който дава десетки хиляди левове на държавата всяка година", смята известният рап изпълнител Ицо Хазарта, след като тази сутрин правителствената пресслужба информира, че държавата ще отпусне 4 267 000 лева, които ще отидат при 1000 български музикални творци на свободна практика. Така те ще получат по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях, равняващи се на 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като еднократна помощ в условията на пандемията.

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Кирил Ананиев анонсираха помощта на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представляват музикалните творци на свободна практика.

Кабинетът ще отпусне 4 267 000 лева за музикалните творци на свободна практика

Според Хазарта, както е известен Христо Петров в публичното пространство, "идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша".

"Компенсации (а не „помощи‘) за 2020 г. трябва да бъдат отпускани според доходите, които музикантът е декларирал и според данъците и осигуровките, които е платил през последните една, две или три години. Нищо справедливо няма в това да приравниш хитреца, който крие 90% от доходите си, с някой, който дава десетки хиляди левове на държавата всяка година. Вярвам, че правителството има интерес да стимулира всеки човек да плаща данъци върху реалните си доходи и смятам, че сега е идеалният момент да го покаже", категоричен е основателят на популярната рап група "Ъпсурт".

Относно задължителната квота за излъчване на българска музика в медиите, Ицо Хазарта коментира: "това винаги е бил спасителният пояс на всички некадърници. Подобна квота би имало логика да се приложи единствено в държавното радио и в БНТ. Изключително нечестно е да бъдат принуждавани частни медии да излъчват нещо, което не искат. Като не умееш да направиш хубава песен – дай да направим закон, с който да ни въртят тъпотиите по радиа и телевизии", написа Хазарта във Фейсбук страницата си днес. /БГНЕС