И днес гръмотевични бури и валежи

Денят започна с гръмотевични бури в Централна и Източна България. Най-силни бяха валежите в Габровско и Сливенско, предаде репортер на БГНЕС.

Жълт код е обявен за 8 области на Северна България за днес заради очаквани интензивни валежи и гръмотевични бури.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска и Търговищка. Отново и през днешния ден ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има условия за градушки. Очакваните количества в областите с жълт код е 20-25 л/кв.м, на места и повече.

Около обяд валежите ще се преместват на запад и северозапад, значителни количества се очакват в районите на Ябланица, Угърчин и Тетевен. Следобед валежи ще има в районите на Западна и части от Северна и Южна България. Очакват се гръмотевични бури и по-интензивни валежи около Враца, Монтана, Берковица, Чипровци. В късните следобедни часове бури ще има отново в Централна и Източна България, по-обилни ще са валежите около Велико Търново, Разград, Шумен, Свищов. Вечерта бурите ще се изместят на юг и валежи се очакват в Сливенско, Карнобат и района на Елхово.

В сряда над по-голямата част от страната ще бъде слънчево, температурите слабо ще се повишат. Краткотрайни превалявания се очакват на по-малко места в следобедните часове, предимно в Югозападна България. В четвъртък валежи почти не се очакват. Само на изолирани места е възможно да превали и прегърми, температурите ще бъдат между 28 и 31 градуса. В петък ще вали предимно в Източна България. В събота отново ще се върнат валежите почти над цялата страна в следобедните часове, като до вечерта ще спират. /БГНЕС