И Гюров, и Каримански поставиха приемането на еврото като приоритет за БНБ

Парламентарната комисия по бюджет и финанси изслушва двамата кандидати за шеф на Българска народна банка (БНБ) – Андрей Гюров от „Продължаваме промяната” и Любомир Каримански от „Има такъв народ”, предаде репортер на БГНЕС.

В началото на заседанието възникна дискусия дали Гюров да бъде изслушан, но в крайна сметка той бе допуснат. Това се наложи, тъй като от ГЕРБ имаха съмнения дали докторската му степен е призната в България.

Андрей Гюров бе изслушан първи, тъй като участниците бяха изслушани по азбучен ред.

"За мен е огромна чест бъда номиниран от "Продължаваме промяната" за тази отговорна позиция, но най-вече и отговорност. Надявам се да проведем една стойностна и аргументирана дискусия. Ще започна с настоящото състояние на страната и предизвикателствата, пред които тя е изправена. Намираме се в един важен момент за икономиката на страната, както из а БНБ. Имаме ефектите от ковид кризата в банковата система, високи цени на енергоносителите и някои основни суровини, близо до страната ни се води война. В същото време страната ни е член на валутния механизъм и е направила активни стъпки към присъединяване към Еврозоната", каза още Гюров. Според него в тази връзка е важно да се осигури приемственост и да се предприемат стъпки за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена нашата банкова система.

"Следващият мандат ще трябва да намери един баланс между посрещане на икономическите предизвикателства пред финансовата система и предприемане на мерки за заздравяване и устойчиво развитие на българската банкова система", каза той и отчете, че има пет приоритета, които да са в основата на стратегическия план за управление - ефективен и модерен банков надзор, подготовка и управление на процесите по приемане на единната валута, дигитална трансформация на финансовия сектор, подобряване на комуникацията и издигане авторитета на БНБ като желано и уважавано място за работа.

Гюров посочи, че БНБ следва да играе активна роля за преминаване към еврото. Според него успехът в тази дейност изисква широка комуникационна кампания.

Кандидатът на "Продължаваме промяната", беше представен от председателя на 47-ото Народното събрание Никола Минчев. Според него Гюров притежава необходимите образование, професионален опит и безупречна репутация за управител на БНБ.

Кандидатът за управител на БНБ Любомир Каримански благодари на ИТН за номинацията.

"Показваме, че сме един екип и че сме последователни като екип. Затова съм благодарен на всички колеги", каза Каримански. Той заяви, че основните му приоритети като стратегически цели за мандата до 2028 г. са в самото съдържание на презентацията.

"Това е изключително важно да се спомене още в съдържанието и те се свързани с това, което касае всеки един човек в България - населението, фирмите и най-вече как Централната банка може да помогне на правителството със съветите си, защото Централната банка оказва съвети към правителството. Почти всяка една централна банка в Европа прави това нещо във връзка с настъпилата кризисна ситуация и наслагването на няколко кризи", каза още Каримански.

Първата ми стратегическа цел ще бъде върху динамичното развитие на икономическите анализи, изследвания и прогнози, присъединяване към Еврозоната", изброи Каримански.

Другите му приоритети са още банков надзор и регулации, оценка на рисковете за банковата система, платежна инфраструктура и дигитална трансформация, институционално модернизиране и развитие на БНБ.

Любомир Каримански коментира и темата за присъединяването към Еврозоната. "Искам да се спра по-специално върху целите, които БНБ трябва да си постави в тази посока. Първата цел е предвид предстоящата геополитическа ситуация час по-скоро да предприемем мерки за адекватен план за присъединяване към еврото. В момента има един план, който е качен от юни месец 2021 г., този план обаче трябва да бъде адаптиран към настоящата ситуация и да бъде обновен, тъй като в плана така и не се включва широка професионална дискусия за въвеждането на еврото. Неслучайно казвам професионална дискусия", каза още Каримански.

По думите му е необходимо да се отчетат всички основопалагащи фактори към процеса на интеграция, сред които влиянието на вътрешната и външната среда и дали няма да получим допълнителен шок от инфлацията.

Каримански беше представен от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който отбеляза, че Каримански успоредно с професионалното си развитие в банковия сектор, той е уважаван преподавател. "Считаме, че г-н Каримански притежава необходимото образование, дългогодишен професионален опит, нравствени качества за управител на БНБ", заяви още Йорданов. По думите му той ще допринесе за БНБ. /БГНЕС