И на второ четене: Депутатите одобриха военна помощ за Украйна

Със 166 гласа „за и 48 гласа „против“ депутатите приеха на второ четене изпращане на военна помощ за Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

Кристиан Вигенин направи предложение законопроектът да се гласува поименно от депутатите, със ставане от място. Предложението не бе прието, тъй като то получи 132 гласа „против“ и 52 гласа за“. Предложението на депутата да отпадне чл. 2 от предложението да се изпрати военна помощ за Украйна също не бе прието, тъй като то получи 162 гласа „против“.

Делян Добрев от ГЕРБ каза, че списъкът оръжия предоставен от Украйна е таен, защото ни е срам колко малко ще дадем на украинската страна. „Ние ще дадем 20 млн., а миналата година сме произвели оръжия за 6 млрд. дори от началото на войната сме продали оръжия за милиарди на Полша. Нашият износ се е увеличил толкова много, а сега не искаме да дадем 20 млн. за Украйна“, заяви още Добрев.

Николай Дренчев от Възраждане пък уточни, че нашият военнопромишлен комплекс не може да си позволи да предостави такава помощ. „Войната е между Украйна и Русия, те трябва да си решат този проблем, нека и да не забравяме, че конфликтът не е от сега, той датира от 2014г .

Костадин Костадинов също от Възраждане се обяви против изпращането на военна помощ за Украйна. „В нашия държавен бюджет от началото на годината бяха гласувани 50 млн. хуманитарна помощ към Украйна, но тя отиде в Западна Украйна и Киев, а не в Одеса, където са 85% от българите там. Когато ние от Възраждане събирахме подкрепа към българите там, 30 тона храна бяха останали в Тараклия, за да не бъдат конфискувани от украинските власти на границата, на които ние сега искаме да помогнем. Какво прави украинската власт освен да репресира, тя е една голяма фашистка държава, ние сега помагаме една държава, която може да ни нападне и нас“, заяви Костадинов.

Думите на лидера на Възраждане провокираха обратни отговори от Кремена Кунева и Елисавета Белобрадова от ДБ. „Не знам как могат да се изрекат толкова лъжи за толкова кратко време. Първо трябва да уточните за кои точно сте искали да окажете помощ- дали украинци или руснаци. Да се говори така за една държава, в която се убиват деца, където хората умират е изключително грозно“, заяви Кунева. Всеки път, когато излезете се изказват едни твърдения, които нямат нищо общо с действителността. Излизаме и казваме те тероризират българите, кои са тези потърпевши хора, кой ги тероризира- няма обяснение“, коментира Белобрадова.

Корнелия Нинова, лидер на БСП, призова президентът Радев да наложи вето срещу решението, след което припомни негови изказвания назад във времето, според които той се обявява против предоставянето на военна и военнотехнологична помощ към Украйна. “На основание нарушаване на конституцията Радев трябва да наложи вето. Още днес той ще получи нашата писмена позиция по въпроса“, обясни Нинова.

БГНЕС припомня, че на първо четене в пленарната зала "против" ратификацията гласуваха БСП и "Възраждане". /БГНЕС

Тагове: