И Османи поиска среща с македонските българи

Македонският министър на външните работи Буяр Османи поиска среща с представителите на македонските българи, предаде репортер на БГНЕС.

Искането идва само седмица след като еврокомисаря по разширяването на ЕС Оливер Вархей прие в Брюксел лидерите на македонските българи. По време на разговора в белгийската столица стана ясно, че в РСМ съществува институционална дискриминация и омраза към македонските българи. Те посочиха множество примери за подобни действия и подробно описаха нападението над Християн Пендиков в град Охрид на 19-ти януари.

Буяр Османи

За тежкия инцидент прокуратурата в града официално съобщи, че нападението е извършено от омраза поради българската етническа принадлежност на младежа.
Македонските българи информираха Вархей, че в РСМ не срещат никакво разбиране и желание за диалог от страна на официалните власти в Скопие. По време на последната среща на върха на ЕС българската делегация информира ръководителите на страните-членки за институционалната омраза срещу македонските българи и липсата на политическа воля от страна на РСМ да изпълнява вече подписаните двустранни международни договори. В началото на месеца се стигна до ново напрежение по оста София-Скопие след като македонските гранични власти блокираха влизането на стотици българи, които желаеха да положат цветя пред саркофага на българския революционер Гоце Делчев.

Френският посланик в София предупреди, че Париж "следи внимателно случващото се между София и Скопие". "На първо място, ние сме изцяло солидарни с България в желанието й да освети всички условности около нападението над секретаря на клуба в Македония Християн Пендиков, и също така подкрепяме македонските власти в усилията им това да не се повтаря повече", каза още посланикът на Франция в България Н. Пр. Жоел Мейер Срещата с Османи ще се състои в най-скоро време. /БГНЕС