И полицаите от Благоевград на протест за достойно заплащане на труда им

След колегите си от другите градове на страната, днес дойде редът на полицаите от Благоевград, за да протестират за достойно заплащане на труда им, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Целият наличен състав на ОД МВР-Благоевград излязоха на протест днес в обедната почивка под мотото "Заедно можем повече". Те искат справедливо заплащане като служители на първа линия в борбата с COVID-19.

Служители на Гранична полиция и пожарникари подкрепиха колегите си полицаи. На място бе и председателят на СФСМВР Валентин Попов. Акцията на полицаите бе подкрепена и от протестиращите над 100 дни в Благоевград с искане оставките на Борисов и Гешев. Те бяха със щитове и униформи: "Милиция".

„Подкрепяме протеста на полицаите за по-добри условия на труд, системата на МВР се нуждае от реформи, за да станат всички полицаи, а не милиционери както сега“, каза протестърът Спас Митев. Според него полицаите работят при непродуктивни условия, които са причина за ниската ефективност.

„Надяваме се, да се стигне до компромисно решение, относно настояването ни за увеличение на заплатите на служителите в системата на МВР с 30 %. Ще отидем на срещата с министъра на вътрешните работи насрочена за 2 ноември, въпреки това, засега не отменяме готовността ни и за националния протест, обявен за 8 ноември", обяви Валентин Попов, председател на Синдикалната организация на служителите в МВР.

Той се притеснява, че още на национално ниво не са видели резултати по въпроса дали МВР се приема за администрация, която е въведена с пряко изпълнение на мерки за овладяване на пандемията и на последствията от COVID-19.

Вчера са получили писмо от министъра на финансите, който ги кани в понеделник да разискват исканията за увеличаване на заплатите на служителите на МВР, на което ще се отзоват.

„Продължаваме да смятаме, че ще се стигне до компромисно решение. Надяваме се да се стигне. Днешните предупредителни протести не ги отменихме, започваме в Благоевград, вечерта ще продължат колегите от Гоце Делчев и Сандански“, допълни Попов.

И попита защо трябва да се налага да напомнят за очевидни неща.

„Държим да бъдем присъединени към тези 36 администрации, които са натоварени пряко с последствията от COVID-19. 10% увеличение за останалата администрация, както беше дефинирано, и 30% на останалите административни процедури е подигравка“, категоричен бе председателят на синдикалната полицейска организация. /БГНЕС