И ЦИК, и Радев се съгласиха, че избори "2 в 1" са възможни

Избори "2 в 1" са възможни при един нормален ритъм, при условие че срещате финансова и логистична подкрепа от правителството. Разяснителната кампания трябва да започне много по-рано.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на Централната избирателна, с които се срещна днес по повод провеждането на бъдещите предсрочни парламентарни избори и изборите за президент и вицепрезидент, предаде репортер на БГНЕС.

Според Радев до вариант „2 в 1” може да се стигне заради липсата на възможности за маневриране с датите. Народното събрание вече реши, че изборите за президент и вицепрезидент ще се проведат на 14 ноември. „Върнатият вчера мандат от БСП значително стеснява възможността за маневриране”, добави Радев.

От своя страна председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че те винаги са в готовност за произвеждане на избори, независимо какви са те и припомни, че комисията има опит в организирането на избори „2 в 1”.

Нейкова още веднъж припомни, че препоръката на ЦИК е между отделните видове избори да има поне две седмици времева дистанция.

Не бих могла да се ангажирам с финансовите въпроси, добави Нейкова и предположи, че ако изборите са „2 в 1” ще се наложи закупуването на още 1500 машини. От думите ѝ стана ясно, че днес са изпратили прогнозна стойност на предстоящите президентски избори по искане на служебния финансов министър Асен Василев.

Председателят на ЦИК коментира още, че във варианта "2 в 1" ще може да се направят и икономии.

"Ако са "2 в 1" ще трябва да се купят още машини. Ще се отпечатат повече бюлетини, което и без това трябва да се направи. Ще се дадат по-високи възнаграждения на членовете в СИК, но ще има оптимизация на изборите и ще може да се направят икономии", добави още тя.

Нейкова каза, че ще положат и необходимите усилия за провеждането на добра информационна кампания и ще я започнат максимално бързо, след като им се даде зелена светлина.

Говорителят на ЦИК Росица Матева посочи, че при избори "2 в 1" избирателите ще трябва да разлистят 6 страници. Тя коментира, ще има варианти процесът да се стартира и с една карта, но това предстои да бъде обсъдено. /БГНЕС