И в Германия тестват клинично ваксина за COVID-19

Милиони бройки от потенциалната ваксина за коронавируса, която се тества в Германия, могат да бъдат произведени до края на годината, съобщи Си Ен Ен.

Биотехнологична компания в Германия започна първите клинични изпитания върху хора за потенциална ваксина за COVID-19.

Ваксината е подготвена от немска компания, която работи с американския фармацевтичен гигант „Pfizer”.

От „Pfizer” твърдят, че ще започнат тестване на експерименталната ваксина в Съединените щати още през следващата седмица и обявиха, че ваксината може да бъде готова за спешна употреба още през есента, съобщи „Уол Стрийт Джърнъл”.

Базираната в Майнц „BioNTech” съобщава, че първата група от участници е получила дози от потенциалната ваксина, наречена BNT162 за клинично проучване в първоначална фаза.

„Дванадесет участници в проучването са ваксинирани с ваксината BNT162 в Германия от началото на проучването, стартирало на 23 април 2020 г.“, се казва в съобщение на компанията.

Понастоящем няма информация за резултатите. „BioNTech” заяви, че на около 200 здрави доброволци на възраст от 18 до 55 години ще бъдат дадени дози в диапазона от 1 µg (микрограм) до 100 µg, за да се открие оптималната доза за допълнителни изследвания.

"Освен това ще бъдат изследвани безопасността и имуногенността на ваксината", добавиха от биотехнологичната компания.

„Pfizer” и „BioNTech” планират да започнат изпитания за BNT162 в САЩ за одобрение от американския регулатор, което се очаква скоро, се казва в изявлението. Германският федерален институт за ваксини и биомедицински лекарства одобри първото в страната клинично изпитание за ваксина срещу COVID- 19, на 22 април.

"Двете компании планират съвместно да проведат клинични изпитания за потенциалната ваксина за COVID-19, първоначално в Европа и САЩ, в множество изследователски обекти", обяви „Pfizer" в своя доклад за първото тримесечие, публикуван онлайн.

„Компаниите оценяват, че има потенциал да се доставят милиони дози от ваксината до края на 2020 г. при технически успех на програмата за развитие и одобрение от регулаторните органи. Има потенциал за бързо увеличаване на капацитета за производство до стотици милиони дози през 2021 г."

„Pfizer” не е единствената изследователска група, която провежда клинични изпитания за ваксина срещу коронавируса. Миналата седмица учените от института „Дженър“ на Оксфордския университет в Обединеното кралство започнаха да тестват ваксината си върху хора. В зависимост от резултатите от изпитанията, от „Дженър” могат да бъдат готови с ваксината още през септември./БГНЕС