И за Османи откриването на българския клуб в Охрид е било провокация, която вреди на България

И македонският министър на външните работи Буяр Османи се включи в кампанията по осъждане на откриването на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид, предаде репортер на БГНЕС.

След като премиерът Димитър Ковачевски и лидерът на опозицията Християн Мицкоски определиха откриването на клуба като "провокация", това стори днес и самият Буяр Османи. Той отиде и по-далеч в коментарите си срещу България като определи изказването на своя колега от София Николай Милков като "неприемлива намеса във вътрешните работи на РСМ". Той дори смятал това нещо да му го каже лично по време на срещата на върха в Прага, но "поради разминаване не се е видял с него", но това смятал да направи по време на срещата в Берлин на 21 октомври.

Репортерът на БГНЕС припомня, че в началото на тази седмица по отношение на българския клуб „Цар Борис III“ Милков каза, че "е добре реакциите да бъдат премерени, добре е да бъдем хладнокръвни, да мислим преди да говорим и да решаваме нещата прагматично в това, което нашия договор за добросъседство предвижда".

Според Османи от българското министерство на външните работи до момента няма никаква реакция и не е получавана покана за присъствие по време на откриването на клуба в Охрид, но и да е имало такава покана, "те нямало да присъстват".

"Правото на сдружение е неприкосновено, но наименованието е срещу точка втора от Конвенцията за защита на малцинствата, което трябва да бъде в духа на приятелството и диалога. Но това име не помага на приятелството, а напротив създава раздори и нетърпимост. Поради това смятам, че е провокация. Това вреди на интересите на българската общност в страната ни и това става в момент, когато тя има повече възможности за обединение и да изразява своята различност чрез Протокола и задълженията от него, както и по време на дебатите за промяната на Конституцията. Това руши техния имидж, както пред местното население, така и пред международната общност с имена, които се приемат като противни на споделените ценности", каза още Османи. Според него трябвало да води "дебат с българите от РСМ, за да разбере каква е целта при избора на подобни имена".

БГНЕС припомня, че по време на откриването на клуба вчера в Охрид стотина души скандираха "Татари, Фашисти", а част от тях замеряха сградата с яйца и камъни. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославското знаме.

Протестът официално бе подкрепен лично от лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който призова за "масово участие в протеста срещу откриването на българския клуб "Цар Борис III". Към призивите за участие в протеста се присъедини и проруската формация на Димитър Апасиев "Левица". Мицкоски и Апасиев бяха основните организатори на протестите срещу френското предложение за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС това лято. По време на протестите имаше вулгарни и обидни квалификации както срещу България, така и срещу целия ЕС и по-специално срещу Франция.

Преди седмица по време на футболния мач между РСМ и България в Скопие, българският химн беше освиркан, а от трибуните се чуваха същите скандирания "татари" и „фашисти". /БГНЕС