Илиян Василев: Петков и Василев да се разграничат от соловите изяви на Янев-Радев

Изявлението на Янев, вън от съмнение, озвучава мнение на Румен Радев. В него няма грам професионализъм и прозорливост. Има инстинкт на раболепие и страх. Това е ненужен директен афронт на казано от главно командуващия НАТО, който базира оценката си за равнище и характер на заплаха на информация, която очевидно е над тази, която притежава Янев.

Това каза пред БГНЕС дипломатът и политически анализатор Илиян Василев по повод позицията на министър на отбраната Стефан Янев, че България няма нужда от разполагане на допълнителни сили на НАТО

"Не можем да си заровим главите в пясъка и да се правим на неутрални, ала Сърбия, сякаш ескалацията на напрежението е наше дело или на НАТО. Ако Янев е пропуснал да му припомня /и на Радев/ - оценката за намеренията на Русия е че тя реално се води да нападне Украйна и само чака пропагандата да и даде повод. Какво означават думите на Путин като готов претекст - пълна измислица, че САЩ и НАТО щели да разполагат хиперзвукови оръжия в Украйна /тоест директно ще удрят Москва/?! Или още по-големите "откровения" на Шойгу, че американски наемници планират да използват химическо оръжие за да атакуват Донбас? Сори, но да ви напомня на повода на Хитлер за нападението срещу Полша - едни "саботьори", които били нападнали една радиокула, но този път в Ростов-на-Дон? Янев, изобщо има ли понятие за какво говори", каза още Василев.

Той подчерта, че "не става дума да изпращаме наши войски в Украйна, това просто няма как да стане, а за защита на наша територия, при компрометиран капацитет за защита със собствени средства". И когато НАТО ни предлагат да усилят тази защита, нашите пишман лидери се навеждат, защото се страхуват че техните избиратели ще се разсърдят, да не говорим за руската посланичка. При неясна ситуация винаги е нужно да си държим всички опции отворени. А това изказване на Янев ги затваря. И без това нямаме излишък от доверие към нас в НАТО след годините на лодки и платноходки на Борисов. Тревожното е че на ключови позиции в служби, в отбраната и външните работи се монтират хора близки до БСП, които имат спорен потенциал да отстояват национални интереси срещу Русия, Подобен корен имат и заловените руски шпиони в отбраната", подчерта Василев.

"ИТН играе в тази схема, Слави и проносиран русофил. Не е точно темата, че мутрите излизат, а ченгетата влизат, защото те са с един и същ корен. ДСБ трябва да излезе от самоизолация и да защити интересите на избирателите си, дори и на тези, които са гласували за ПП, за да балансира апетитите на БСП и мълчанието на ПП с ясна декларация, че коалиционното споразумение не може да служи за налагане на политика по идеологически тертип. БСП не са спечелили избори за да налагат доминацията си в служби, армия, и дипломация. Трябва ясно да се заяви, че Янев няма право на подобна позиция и изказаното мнение е негово лично. Той не формира, нито изразява еднолично политиката на България в тази област. Защото съюзниците ни ще помислят, че след като никой не оспорва казаното от военния ни министър, значи всички са съгласи с него. Забележете - не е проблем е, че е казал че няма да разполагаме войски, а че в динамична и несигурна среда се обвързваме с абсурдна позиция на неутралност, която може утре да ни ограничи възможностите за реакция и за помощ от страна на НАТО. Защото няма гаранция, до къде ще стигне Путин. Той отдавна си води война на българска територия - взривява складове, защото някой наши търговци изнасят за Украйна, изпраща агенти за да ги убиват с "Новичок" - да сте чули категорична позиция от Янев или Радев?, попита още дипломатът и добави: Да не говорим, че имаме дълг към колективната отбрана и сигурност на НАТО. Повтарям, не става въпрос ние да пращаме войски в Украйна, а за защита на собствената си територия, защото нямаме самодостатъчност в силно несигурна среда.

Според него "тревожното е, че това изказване е само увертюра към утрешните проблеми, когато евентуална ескалация на ултиматуми и агресия от страна на Русия, ще бъде бъде посрещната със снишаване от Янев-Радев-Нинова и приветствана от Копейкин на принципа че националния интерес е заключен в "нас какво ни засяга". "Съжалявам но още от сега мога да ви предскажа разпад на правителството защото темата корупция трайно ще измести темата национална сигурност, въпреки че именно корупцията ерозира националната сигурност. Погледнете - служебното правителство на Янев не направи нищо по темата корупция в Турски поток, която нанесе силен удар именно по националната енергийни сигурност. Скоро ще разберете за съзнателното източване на стратегическите резерви от природен газ за да се предизвика криза и недостиг - отново агентурата на Москва. Силно препоръчвам Кирил Петков и Асен Василев да вземат нещата в ръцете си и да ограничат солови изяви на Янев, дори и ако те изразяват мнения на Радев, които той по тактически съображения не желае да изразява публично", каза още Илиян Василев. /БГНЕС