ИААФ удължи наказанието на Русия, страната няма да участва на Световното в Доха

Русия ще пропусне второ поредно Световно първенство по лека атлетика, след като Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) продължи наказанието срещу федерацията в страната. Решението на ИААФ идва само четири дни преди старта на шампионата на планетата в Доха и е взето след изслушване на доклад от работна група, която следи усилията на Руската федерация в тази посока.

Русия бе наказана през ноември 2015 г. заради доказателства за масова употреба на допинг от руски спортисти. Руските власти отрекоха съществуването на спонсорирана от държавата допинг програма, но приеха, че някои висши служители са участвали в предоставянето на забранени вещества на спортисти, намесвайки антидопинговите процедури и прикривайки положителни тестове.

По-рано през деня пък Международната антидопингова агенция (УАДА) обяви, че ще разследва „несъответствия“ в лабораторните данни, осигурени от Русия във връзка с допинг скандала. УАДА сподели в свое изявление, че е дала три седмици на Русия, за да отговори на проблемите с данните. Разкритието отваря вратата за нови санкции срещу Русия, която бе наказана да не участва на Зимните олимпийски игри в Пьонганг през 2018 заради допинг. /БГНЕС