Япония: До 2030 г. жени да заемат ръководни длъжности

Министър-председателят на Япония нареди на своето правителство да започне работа по увеличаване на броя на жените на ръководни постове в големите компании до 30% или повече до 2030 г., предаде АФП.


Според проучване на кабинета през 2022 г. жените са представлявали само 11,4% от ръководителите на големи листвани на борсата компании в Япония, въпреки че през последните години броят им се увеличава.

"Стремим се до 2030 г. съотношението на жените сред ръководните кадри да достигне 30 % или повече в компаниите, които са регистрирани на Prime Market на Токийската фондова борса", заяви Фумио Кишида пред служители на среща, посветена на равенството между половете.

Prime Market е водещият сектор на борсата.

Кишида заяви, че осигуряването на разнообразие ще стимулира иновациите, както и икономиката.

На срещата бяха обсъдени и начините за предлагане на повече постоянни работни места на жените, много от които работят на непълно работно време, защото се опитват да съчетаят грижите за децата с работата.


Япония се бори да подобри различията между половете на ръководни позиции, особено в политиката и във висшите етажи на бизнеса, както и разликата в заплащането на труда на мъжете и жените.

Японските жени имат достъп до високи образователни стандарти и са добре представени в работната сила, но страната заема постоянно ниски позиции в доклада на Световния икономически форум за глобалните различия между половете.

През 2022 г. Япония е поставена на 116-то място от общо 146 класирани държави.

Неравенството между половете в корпоративното ръководство е глобално явление, като проучванията показват, че само в няколко държави има компании, в които жените съставляват повече от една четвърт от висшия мениджмънт. /БГНЕС

Тагове: