Япония и Китай проведоха разговор по горещата линия за отбрана

Япония и Китай за първи път използваха нова военна гореща линия, съобщиха техните министерства на отбраната, след като години наред водеха преговори за създаването на този канал за комуникация, предаде АФП.


Японският министър на отбраната Ясуказу Хамада проведе 20-минутен разговор с китайския си колега Ли Шанфу, се казва в изявление на министерството на Токио.

"Хамада спомена за наличието на опасения за сигурността между Япония и Китай, като например ситуацията в Източнокитайско море", се казва в него.

Той "заяви, че е необходимо да се води откровена комуникация, особено когато има опасения за японско-китайските отношения".

Пекин потвърди разговора, като заяви, че въздушната и морската гореща линия "ще допринесе за по-нататъшното поддържане на регионалния мир и стабилност".

Горещата линия, стартирала на 31 март, беше обсъждана от двете страни повече от десетилетие като начин за предотвратяване на неочаквани сблъсъци в Източнокитайско море.

Териториалният спор за островчетата в района, известни като Сенкаку от Токио и Дяоюй от Пекин, отдавна подклажда напрежението между страните.

Япония, която се опасява от нарастващата военна мощ на съседа си, публично протестира срещу присъствието на китайски кораби около спорните островчета и в други региони, включително край Окинава.

Като втора и трета по големина икономика в света, Китай и Япония са ключови търговски партньори, а миналата година отбелязаха 50 години от установяването на дипломатически отношения.

Връзките между тях обаче често се изострят и се влошиха през декември, когато Япония обяви реформа в областта на сигурността, включваща повече разходи за отбрана, наричайки Китай "най-голямото стратегическо предизвикателство в историята".

Въпреки това министър-председателят Фумио Кишида наскоро заяви, че иска "конструктивни и стабилни" връзки с Китай.

Тази седмица Кишида е домакин на лидерите на Г-7 в Хирошима, където отношенията на блока с Китай ще бъдат на първо място в дневния ред.

На срещата на външните министри на Г-7 през април, която се разглежда като подготвяща срещата на върха, групата предупреди Пекин за "милитаризационните дейности" в Южнокитайско море. /БГНЕС