Япония отбеляза рекорден спад на населението

Населението на Япония е намаляло рекордно през 2022 г., докато страната се бори да обърне посоката на ниската си раждаемост, показаха правителствени данни, предаде АФП.


Въпреки че много развити страни са изправени пред ниска раждаемост, проблемът е особено остър в Япония, където населението намалява вече 14 поредни години.

Страната има второто най-старо население в света след Монако, а през януари министър-председателят Фумио Кишида предупреди, че Япония е „на прага дали можем да продължим да функционираме като общество“.

Миналата година броят на японците е намалял с 800 523 души, или 0,65%, до 122 423 038 спрямо година по-рано, показва проучване на министерството на вътрешните работи.

За първи път населението намалява във всички 47 префектури.

Общият спад е най-стръмният, регистриран от 1968 г., когато започва правителственото проучване, казаха от министерството.

За сметка на това чуждестранното население на Япония се е увеличило с рекордните 289 498, или 10,7%, до 2 993 839 - най-високото ниво от 2013 г., откакто са налични сравнителни данни.

Япония има относително строги имиграционни правила, но правителството постепенно ги разхлабва, за да се справи с проблемите с недостига на работна ръка.

Рязкото увеличение също съвпадна с облекчаването на правителствения граничен контрол поради пандемията от Ковид-19.

„Намаляването на броя на децата и населението е важен проблем, който включва социалните, икономическите и социалните въпроси на Япония“, каза говорителят на висшето правителство Хирокадзу Мацуно пред репортери.

"Правителството ще работи, за да насърчи жените и възрастните хора да навлязат в работната сила чрез реформи на стила на работа и пазарите на труда", добави той.

125 милионната страна е регистрирала по-малко от 800 хил. раждания през миналата година, а разходите за грижи за възрастни хора скочиха.

Миналия месец Кишида разкри план за 25 млрд. долара за разширяване на подкрепата за млади хора и семейства в опит да помогне за справяне с демографската криза. /БГНЕС