Япония: Руските ядрени заплахи са неприемливи

Японският министър-председател се противопостави на руските заплахи за използване на ядрени оръжия, докато страната отбелязваше 78-ата годишнина от атомната бомбардировка на Хирошима, предаде АФП.


Около 140 000 души загиват в Хирошима на 6 август 1945 г. и 74 000 в Нагасаки три дни по-късно, когато САЩ пускат атомни бомби върху двата японски града дни преди края на Втората световна война.

"Япония, като единствената нация, пострадала от атомни бомбардировки по време на война, ще продължи усилията си за свят без ядрени оръжия", заяви министър-председателят Фумио Кишида на церемония в Хирошима.

"Пътят към него става все по-труден поради задълбочаващите се разногласия в международната общност по отношение на ядреното разоръжаване и ядрената заплаха от страна на Русия", каза той.

"Предвид тази ситуация е още по-важно да се върне международният импулс за реализиране на свят без ядрени оръжия", каза той.

"Опустошението, причинено на Хирошима и Нагасаки от ядрените оръжия, не може никога да се повтори", каза Кишида, чието семейство е от Хирошима.

Коментарите на Кишида повтарят тези на ръководителя на ООН Антонио Гутериш, който направи изявление по повод годишнината от Хирошима, в което заяви, че "някои страни безразсъдно дрънкат с ядрената сабя отново, заплашвайки да използват тези инструменти за унищожение".

"Пред лицето на тези заплахи световната общност трябва да говори като един. Всяко използване на ядрени оръжия е неприемливо", заяви Гутериш.

По време на церемонията хиляди хора - оцелели, роднини и чуждестранни високопоставени лица от рекордните 111 държави - се помолиха за загиналите и ранените при бомбардировките и призоваха за световен мир.

Хирошима обаче не покани Русия и Беларус на церемонията за втора поредна година заради кризата в Украйна.

По-рано тази година Кишида беше домакин на срещата на върха на Г-7 в града.

Кишида се опита да издигне ядреното разоръжаване в дневния ред, като заведе лидерите на богатите демокрации в мемориалите и музея на мира в Хирошима.

Въпреки това няма голям апетит за намаляване на запасите, тъй като Русия многократно отправя слабо завоалирани предупреждения, че Москва може да използва ядрено оръжие в Украйна, както и поради многократните ракетни изпитания на Северна Корея и протакането на усилията за неразпространение на ядреното оръжие.

По-рано този месец повече от 100 медицински списания от цял свят отправиха рядък съвместен призив за спешни действия за премахване на ядрените оръжия, като предупредиха, че заплахата от ядрена катастрофа е "голяма и нарастваща". /БГНЕС